Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Der Spiegel: ASV slepenie dienesti Vācijā noklausās ap pusmiljardu telefonsarunu mēnesī

ASV slepenie dienesti ik mēnesī Vācijā noklausās aptuveni pusmiljardu telefonsarunu, kā arī izseko elektronisko saraksti un mobilo tālruņu īsziņas, svētdien, atsaucoties uz slepeniem Savienoto Valstu dokumentiem, ziņo izdevums Der Spiegel. Tādējādi Vācija ir viena no tām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, pret kuru vērsta intensīvākā ASV izlūkdienestu darbība.

Izdevuma rīcībā nonākuši ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) dokumenti, kas liecina, ka ik mēnesi ASV specdienesti Vācijā uzrauga ap pusmiljardu komunikācijas veidu - telefonsarunas, e-pastus, mobilo tālruņu īsziņas, kā arī sarunu forumus tīmeklī. NSA galvenajā štābā tiek uzglabāti metadati, kas sniedz informāciju par komunikācijas laiku.

Slepenā informācija liecina, ka decembrī aģentūra Vācijā pārtvēra metadatus no aptuveni 15 miljoniem telefonsarunu dienā un aptuveni desmit miljoniem interneta savienojumu. Taču atsevišķās dienās šie rādītāji bija daudz augstāki. Tikmēr Francijā šajā pašā laika nogrieznī, pēc "Der Spiegel" rīcībā nonākušās informācijas, ASV slepenie dienesti ievāc datus par aptuveni diviem miljoniem saziņas gadījumu.

NSA Vācijā izvērš aktīvāku darbību nekā citās ES dalībvalstīs. Vācija slepenajos dokumentos raksturota kā "trešās puses" partnere. "Mēs varam uzbrukt vairumam ārvalstu trešās puses partneru signālu - un arī tā darām," teikts NSA prezentācijā. Tikmēr Lielbritānija, Austrālija, Kanāda un Jaunzēlande, kas tiek dēvētas par "otrās puses" partnerēm, netiek pakļautas saziņas novērošanai.

Jau vēstīts, ka Der Spiegel svētdien ziņoja arī par ASV izlūkdienestu veikto ES oficiālo institūciju izspiegošanu. Izdevuma rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka ASV izlūkdienesti izspiegojuši ES oficiālās institūcijas gan Briselē, gan Savienotajās Valstīs. Kā norāda Der Spiegel, par daļu no slepenajiem dokumentiem izdevumam izdevies konsultēties ar bijušo NSA līgumdarbinieku un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehnisko darbinieku Edvardu Snoudenu, kuru Vašingtona izsludinājusi starptautiskā meklēšanā.

Vienā no minētajiem dokumentiem, kas datēts ar 2010.gada septembri un klasificēts kā "īpaši konfidenciāls", aprakstīts, kā NSA izseko ES diplomātisko pārstāvniecību Vašingtonā, raksta prestižais vācu izdevums. Pārstāvniecības ēkā izvietoti mikrofoni, un ASV izlūkdienestiem izdevies iefiltrēties ES pārstāvniecības datorsistēmās, iegūstot piekļuvi elektroniskajai korespondencei un iekšējiem dokumentiem. Līdzīga veida novērošanai tikusi pakļauta arīdzan ES delegācija ANO, liecina Der Spiegel rīcībā nonākusī informācija. Turklāt izspiegota arī ES galvenā mītne Briselē.

Publiski izskanot ziņām par ASV izlūkdienestu veikto iespējamo ES institūciju izspiegošanu, Eiropas Savienība svētdien paziņojusi, ka tā vērsusies ar jautājumiem pie Vašingtonas un gaida Savienoto Valstu varasiestāžu atbildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits