Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Standard&Poor's samazina Grieķijas kredītreitingu līdz selektīvai maksātnespējai

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor's (S&P) trešdien atkārtoti samazināja Grieķijas kredītreitingu līdz "selektīvai maksātnespējai" saistībā ar Grieķijas uzsākto valsts obligāciju brīvprātīgas atpirkšanas programmu.

Līdz šim Grieķijas kredītreitings bija noteikts CCC līmenī, kas ir zemākais līmenis pirms maksātnespējas. Aģentūra gan prognozē, ka Grieķijas kredītreitings tiks atjaunots uz CCC, kad valsts obligāciju atpirkšanas programma tiks noslēgta, kas varētu notikt ap 17.decembri.

Kā jau vēstīts, Grieķijas Parādsaistību pārvaldības aģentūra (PDMA) pirmdien paziņoja, ka tā sākusi valsts obligāciju brīvprātīgas atpirkšanas programmu, par kuru tika panākta vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Eiropas Savienību (ES). PDMA norādīja, ka obligāciju turētāji tiek aicināti līdz piektdienai iesniegt Grieķijas obligācijas, lai par tām saņemtu maksājumus 32,2%-40,1% apmērā no to nominālvērtības.

Obligāciju atpirkšanas programmas vērtība varētu veidot līdz desmit miljardiem eiro (7,03 miljardiem latu), vēsta aģentūra.

Pagājušajā nedēļā Grieķija ar starptautiskajiem kreditoriem panāca vienošanos, kas paredz līdz 2020.gadam Grieķijas milzīgo parādu samazināt par 40 miljardiem eiro (28 miljardiem latu) un piešķirt Atēnām nākamo aizdevuma daļu, kas ilgu laiku tikusi bloķēta. Lai samazinātu Grieķijas parādsaistību slogu, tiks izmantots dažādu pasākumu kopums. Iesākumā Grieķija atpirks vecās parādsaistības, kuru vērtība komerciālajos naudas tirgos ir samazinājusies, bet centrālās bankas eirozonā atteiksies no ienākumiem saistībā ar Grieķijas parādzīmēm. Obligāciju atpirkšanas programmas gaitā tiks atpirktas obligācijas, kuras izdevusi Grieķijas valsts un kuras iegādājās privātie investori, un kuru vērtība valsts parādu krīzes un iepriekš īstenotās parādu norakstīšanas dēļ ir krietni samazinājusies.

S&P Grieķijas kredītreitingu līdz "selektīvai maksātnespējai" pazemināja arī šā gada februāra beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits