Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Apmaiņā pret atbalstu ES fiskālās disciplīnas līgumam Polija pieprasa iekļaut to lēmumu pieņemšanas procesā

Polija neparakstīs Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līgumu, ja tai nebūs garantēta dalība lēmumu pieņemšanas procesā, ceturtdien brīdināja premjerministrs Donalds Tusks.

"Polija ir jāiekļauj lēmumu pieņemšanas procesā attiecībā uz līguma darbību, un, ja vien mums nebūs garantēta patiesa dalība [šajā procesā], mēs to neparakstīsim," valdības sēdē skaidroja Tusks.

Tusks apliecināja, ka par Varšavas nostāju ir informēti "visi, uz ko tas attiecas", un šo jautājumu viņš apspriedis gan ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, gan Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žozē Manuelu Barrozu.

Jau ziņots, ka pirmdien ES līderi pulcēsies uz sanāksmi, kurā plānots apspriest veidus, kā sekmēt ekonomikas izaugsmi un mazināt bezdarba līmeni, kā arī vienoties par fiskālās disciplīnas līgumu. Paredzēts, ka principiālu vienošanos par jauno līgumu bloka līderi panāks pirmdien, bet oficiāli tas tiks apstiprināts marta sākumā paredzētajā samitā.

Varšava vairākkārt paudusi pārliecību, ka lēmumu pieņemšanas procesā eirozonā būtu jāiesaista arī tās bloka dalībvalstis, kas pagaidām vēl neietilpst monetārajā savienībā, jo daudzas no šīm valstīm plāno reiz kļūt par eirozonas dalībvalstīm.

"Polija paliks pie savas prasības, ka ir jāsaglabā vienotība Eiropā. [Jaunajam] līgumam nevajadzētu sadalīt Eiropas Savienību divos klubos - tie, kuriem ir eiro, un tie, kuriem tā nav," uzskata Tusks. "Tas būtu slikti Polijai un slikti pārējai Eiropai."

Līdzīgās domās ir arī Polijas Eiropas lietu ministrs Mikolajs Dovgelevičs. "Eirozonas pieņemtie lēmumi ietekmē visas Eiropas Savienības dalībvalstis, īpaši tās, kuras pievienosies eirozonai. Tādēļ ir tikai loģiski, ka šīs valstis būtu jāaicina uz sanāksmēm," skaidroja ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits