Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Austrijas armija atrodas uz bankrota sliekšņa

Austrijas armija nonākusi finansiālās grūtībās, kas ir tik lielas, ka apakšvienības nevar atļauties degvielu un karavīriem nākas pārvietoties kājām.

Aizsardzības ministrs Geralds Klūgs, kurš pārstāv sociāldemokrātus (SPÖ), atzinis, ka ar pašreizējo budžetu armija "vairs nav dzīvotspējīga".

Ministra kancelejas izdarītā analīze liecina, ka līdz rudenim bruņotie spēki vairs nespēs apmaksāt degvielu.

Austrijas armijas kopējais budžets ir 1,948 miljardi eiro, no kuriem 1,3 miljardi veido personāla izmaksas.

Šogad investīcijām nav atvēlēts ne centa, un tas nozīmē, ka bruņotie spēki nevarēs nomainīt pat salauztu telts mietiņu, norāda laikraksts Kurier.

Apturēts arī jaunu kazarmu celtniecības projekts Melkā.

Apdraudēta arī Austrijas bruņojumā esošo helikopteru Black Hawk ekspluatācijas drošība. Lidaparātiem nepieciešama steidzama modernizācija, taču tas izmaksās 50 līdz 80 miljonus eiro.

Tajā pašā laikā, ja tas netiks izdarīts, no 2018.gada helikopteri naktī nebūs lietojami, bet no 2020.gada tie vairs nedrīkstēs pacelties gaisā vispār.

Armija jau tagad ir dramatiski samazinājusi savu spēkratu parku, taču atlikušo automobiļu remonts ir atlikts, jo rezerves daļas esot pārāk dārgas.

Klāgenfurtē dislocētās 7.brigādes rīcībā esošais autotransports ir tik niecīgs, ka karavīriem nākas pārvietoties vienīgi kājām, taču tas grauj vienības morāli.

Austrijā armija bieži tiek iesaistīta glābšanas darbos plūdu gadījumos, taču ātri reaģēt spēj vairs tikai piektdaļa personālsastāva, jo pārējiem nāksies gaidīt, kamēr tiks paņemti nomā civilie autobusi, kas varēs karavīrus nogādāt katastrofas vietā, raksta Kurier.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis Mihaels Bauers atzinis, ka izdevumu samazināšana "ir ļoti sāpīga, taču citas izejas nav".

Tikmēr armija aicina politiķus padarīt dienestu bruņotajos spēkos pievilcīgāku.

Austrijā joprojām pastāv vispārējā karaklausība, un visiem austriešu vīriešiem, kuriem nav veselības traucējumi, līdz 35 gadu vecumam jāpavada dienestā seši mēneši.

Pastāv gan arī alternatīvais dienests (Zivildienst), kurā deviņus mēnešus var pavadīt tie, kuru pārliecība liedz militāro dienestu.

Tikmēr sievietes kopš 1998.gada drīkst dienestā iestāties kā brīvprātīgās.

Pagājušajā gadā austrieši referendumā noraidīja priekšlikumu atteikties no obligātā karadienesta. Lai gan referendums nebija tiesiski saistošs, valdošā koalīcija solījusi ņemt vērā tautas gribu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits