Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija
Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva ģimene varētu būt iesaistīta Azerbaidžānas valdības īstenotā naudas atmazgāšanas shēmā

Azerbaidžānas netīrā nauda Eiropas politiķu kabatās

Virkne Eiropas politiķu vairāku gadu garumā saņēmuši ievērojamas summas caur Azerbaidžānas varasiestāžu īstenotu naudas atmazgāšanas shēmu. Azerbaidžāņu dāvinājumus politiķi atstrādājuši, lobējot Kaukāza valsts intereses, izmeklēšanā noskaidrojis Organizētās noziedzības un korupcijas pētījumu projekts (OCCRP), trešdien vēsta laikraksts Diena.

Kopumā no Azerbaidžānas caur ārvalstīs reģistrētu čaulas uzņēmumu kontiem aizplūduši vismaz 2,9 miljardi dolāru (2,4 miljardi eiro), no kuriem liela daļa naudas luksusa preču veidā atgriezusies pie azerbaidžāņu elites. 

OCCRP apgalvo, ka Azerbaidžānas varasiestādes sarežģīto naudas atmazgāšanas shēmu realizējušas laika posmā no 2012. līdz 2014. gadam. Shēmas organizatori tās īstenošanai izmantojuši galvenokārt divas Anglijā un divas Skotijā reģistrētas kompānijas, kuru patiesā labuma guvēji nav zināmi. Šie uzņēmumi saņēma un tālāk pārskaitīja vairāk nekā 2,5 miljardus dolāru (2,1 miljards eiro) caur kontiem, kurus apkalpoja Dānijas lielākās komercbankas – Danske Bank – filiāle Igaunijā. Taču izmantoti arī vairāki citi ārzonās reģistrēti uzņēmumi. 

Liela daļa atmazgātās naudas esot pārskaitīta ārvalstu lobistiem, politiķiem, žurnālistiem un uzņēmējiem, kuri bijuši draudzīgi noskaņoti pret Azerbaidžānas autoritārā prezidenta Ilhama Alijeva režīmu. 

Viens no zināmākajiem azerbaidžāņu naudas saņēmējiem ir itāļu politiķis Luka Volonti. Viņš bija viens no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) delegātiem, kuri 2013. gadā nobalsoja pret ziņojumu, kas kritizēja Azerbaidžānas režīma vēršanos pret politiskajiem oponentiem. Eiropas Padome maijā uzsāka izmeklēšanu saistībā ar iespējamo atsevišķu EPPA locekļu uzpirkšanu, lai panāktu, ka Azerbaidžānai kritiskais ziņojums tiktu noraidīts.

OCCRP, atsaucoties uz tās rīcībā nonākušajiem banku transakciju izrakstiem, vēsta, ka Volonti no azerbaidžāņiem saņēmis vairāk nekā divus miljonus dolāru (1,7 miljoni eiro). 

Cits zināms Azerbaidžānas naudas saņēmējs ir bijušais Vācijas Bundestāga deputāts Eduards Lintners no Vācijas valdībā pārstāvētās Bavārijas partijas Kristīgi sociālā savienība. No 2012. līdz 2014. gadam, kad viņš vairs nebija Vācijas parlamenta loceklis, Lintners saņēmis kopumā 1,1 miljonu dolāru (925 tūkstoši eiro). Viens no pārskaitījumiem politiķa kontā ienācis divas nedēļas pēc tam, kad Lintners bija apmeklējis Azerbaidžānu, lai novērotu tur notikušās vēlēšanas. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 6. septembra, numurā!

Top komentāri

Rihard Zorge
R
Lavieši pediņi var tikai sapņot par melnā apgrieztā Azrbaidžanas pimpja nosūkāšanu....)))
Svaigie
S
Vīrietis meklē vīrieti Ievietots 06.09.17 15:45 Lasīts 32 reizes. Čau, gribu tikties ar aktīvu puisi vīrieti. Es 27 gadus jauns slaids maz pieredzējis pas.. grūbu orālo anālo Rīgā esmu bez vietas! Pas (27) - [email protected]
Rihard Zorge
R
Lavieši pediņi var tikai sapņot par melnā apgrieztā Azrbaidžanas pimpja nosūkāšanu....)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits