Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Borels sola saukt Putinu pie atbildības par Navaļnija nāvi

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels pirmdien solījis, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins tiks saukts pie atbildības par Alekseja Navaļnija nāvi.

Navaļnija atraitne Jūlija šodien Briselē tikās ar ES dalībvalstu ārlietu ministriem un Borelu.

"Mēs izteicām visdziļāko ES līdzjūtību Jūlijai Navaļnajai. Vladimirs Putins un viņa režīms tiks saukti pie atbildības par Alekseja Navaļnija nāvi," sociālajā tīklā "X" rakstīja Borels.

"Kā teica Jūlija, Putins nav Krievija. Krievija nav Putins. Mēs turpināsim atbalstīt Krievijas pilsonisko sabiedrību un neatkarīgos medijus," paziņoja Borels.

Navaļnija atraitne šodien publicēja videouzrunu, kurā solīja turpināt viņa cīņu pret Putina režīmu.

Eiropas diplomāti sacīja, ka viņa atkārtoti pauda apņēmību turpināt cīņu un aicināja ES aktīvāk vērsties pret Putina tuvāko cilvēku loku. Viņa arī brīdināja neslēgt nekādus darījumus ar Krievijas līderi vai cerēt, ka viņš mainīsies, sacīja diplomāti.

Navaļnijs nomira 47 gadu vecumā Krievijas Tālajos ziemeļos vienā no Krievijas skarbākajiem cietumiem, kur viņu nogādāja decembra beigās, pēc tam, kad mēnešiem ilgi bija pasliktinājusies viņa veselība. Opozicionāra nāve iestājās trīs gadus pēc viņa ieslodzījuma Krievijā, kura laikā viņš daudzas reizes tika ievietots karcerī. Viņam tika liegta arī pienācīga veselības aprūpe.

ES jau ir noteikusi bezprecedenta sankcijas Maskavai, tai skaitā Putinam, par Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, un amatpersonas atzīst, ka pēc Navaļnija nāves būs grūti piemērot Krievijai jaunas un vēl jaudīgākas sankcijas. Tomēr Borels sagaida, ka ES dalībvalstis ierosinās jaunas sankcijas tiem, kas ir tieši atbildīgi par slikto izturēšanos pret Navaļniju. Viņš paziņoja, ka Brisele arī simboliski pārdēvēs Navaļnija vārdā savu "melno sarakstu" ar cilvēktiesību pārkāpējiem.

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka sacīja, ka ministri "ierosinās turpmākus sankciju pasākumus" saistībā ar Navaļnija nāvi. "Krievijas brutālais agresīvais karš (..) nav tikai karš pret Ukrainu, bet pret pašu brīvību," viņa piebilda.

Citi ministri sacīja, ka Putina lielākā pašmāju pretinieka nāvei vajadzētu stiprināt atbalstu Kijivai.

"Putins ir slepkava. Putins ir nogalinājis cilvēku, kurš cīnījās par brīvību, par demokrātiju, un tieši tāpēc mums ir jāturpina," sacīja Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna. "Visskaidrākā atbilde būtu, ja mēs beidzot darītu savu darbu. Mums ir jāatbalsta Ukraina," viņš uzsvēra.

Arī Beļģijas ārlietu ministre Hadža Lahbiba brīdināja, ka Navaļnija nāve izceļ draudus, ko Kremlis rada, turpinot savu ofensīvu Ukrainā. "Mums jāapzinās, kas šodien ir likts uz spēles," sacīja Lahbiba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits