Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dānijas karaliene nodod troni dēlam Frederikam

Dānijas karaliene Margrēte II svētdien parakstīja deklarāciju par atteikšanos no troņa, un līdz ar to viņas dēls kļuvis par karali Frederiku X.

Deklarācijas parakstīšana notika Kristiansborgas pilī Kopenhāgenā, klātesot karaliskās ģimenes un valdības locekļiem.

No karaliskās rezidences Amalienborgas pilī uz Kristiansborgas pili, kur ir valdības mītne, Margrēte II devās zirgu vilktā karietē, bet Frederiks kopā ar sievu Mēriju un vecāko dēlu princi Kristianu - automobilī.

Pēc parakstīšanas Margrēte II piecēlās un piedāvāja savā vietā apsēsties Frederikam, sakot: "Dievs, svētī karali!" Pēc tam karaliene atgriezās Amalienborgas pilī.

Savukārt premjerministre Mete Frederiksena izgāja uz pils balkona un pasludināja viņai līdzās stāvošo 55 gadus veco Frederiku par karali.

Uzrunājot daudzus tūkstošus cilvēku, kas bija sapulcējušies laukumā pie pils, Frederiks X sacīja, ka cer "kļūt par apvienojošu rītdienas karali".

"Šim pienākumam esmu pievērsies visu mūžu. Tas ir pienākums, kuru esmu uzņēmies ar lepnumu, cieņu un lielu prieku," teica karalis, kura teiktajam uzgavilēja cilvēku pūlis.

Gaviles turpinājās, kad uz balkona iznāca  Frederika 51 gadus veca sieva Mērija, kas tagad kļuvusi par karalieni, un viņu četri bērni, viņu vidū arī 18 gadus vecais Kristians, kas kļuvis par troņmantnieku.

Pēc tam zirgu vilktā karietē jaunais karalis un karaliene atgriezās Amalienborgas pilī.

Lai sveiktu Frederiku X, Kopenhāgenas ielās izgājuši varāk nekā 100 000 cilvēku, ziņo Dānijas mediji.

Atbilstoši tradīcijai uz monarhu maiņas pasākumiem nebija uzaicināti citu valstu karalisko ģimeņu pārstāvji.

Nav arī paredzēta ceremonija, kurā Frederiks tiktu kronēts un apsēstos tronī.

Jaunajam karalim ir maģistra grāds politoloģijā, kuru viņš ieguvis Orhūsas Universitātē. Viņa maģistra darbs bija par Baltijas valstu ārpolitiku.

Frederiks ir strādājis Dānijas diplomātiskajā pārstāvniecībā ANO Ņujorkā, kā arī bijis Dānijas vēstniecības Francijā pirmais sekretārs. Viņš ir dienējis bruņotajos spēkos un mācījies Dānijas militārajā akadēmijā.

2004.gadā Frederiks apprecēja austrālieti Mēriju Donaldsoni, kurai nav dižciltīgas izcelsmes. Viņi iepazinās 2000.gadā, kad Frederiks apmeklēja Sidnejas olimpiskās spēles. 

Jau vēstīts, ka 83 gadus vecā  Margrēte II par nodomu atstāt troni pēc 52 valdīšanas gadiem paziņoja televīzijas uzrunā Vecgada vakarā, norādot, ka vecuma un veselības stāvokļa dēļ vairs nespējot paveikt tik daudz, cik agrāk.

Margrēte II mantoja troni 1972.gada 14.janvārī pēc sava tēva karaļa Frederika IX nāves.

Troņa atstāšanas brīdī viņa bija pasaulē otrais visilgāk valdījušais pie varas esošais monarhs pēc Brunejas sultāna Hasanala Bolkiaha, kurš ir pie varas kopš 1967.gada.

Iepriekš Margrēte II bija izteikusies, ka gatavojas valdīt līdz savai nāvei, tāpēc viņas paziņojums par atteikšanos no troņa bija pārsteigums.

Margrēte II ir pazīstama arī kā grāmatu ilustratore, tostarp viņa ilustrējusi Dž.R.R. Tolkīna triloģijas "Gredzenu pavēlnieks" dāņu izdevumu, un tērpu dizainere. Viņa arī aizraujas ar arheoloģiju un ir piedalījusies arheoloģiskajās ekspedīcijās.

Monarham Dānijā ir ceremoniālas funkcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits