Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Eiropas čūskādas mode apdraud pitonu eksistenci

Eiropiešu mīlestība uz čūskādas izstrādājumiem var apdraudēt pitonu eksistenci, liecina otrdien publiskotais pētījums par Dienvidaustrumāzijas pitonu ādu tirdzniecību.

Ik gadu tiek eksportēts gandrīz pusmiljons pitonu ādu, lielākā daļa - ekskluzīvi Eiropas modes industrijai. Kopējā čūskādu tirgus vērtība pārsniedz 771 miljonu eiro (542 miljonus latu), nemaz nerunājot par nelegālo tirdzniecību, kuras apmērus ir grūti aplēst. Liela daļa ādu tiek pārstrādātas dizaineru somās, jostās, makos un citos aksesuāros.

Galvenās pitonu ādu importētājas ir Itālija, Vācija un Francija, bet eksportētājas - Indonēzija, Malaizija un Vjetnama.
Pitonu ādas produktu tirdzniecību kontrolē ANO Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES).

Tomēr čūskādas tiek pārdotas arī nelegāli un "tas var apdraudēt pitonu izdzīvošanu", norādīts pētījumā, kuru atbalsta arī dabas saglabāšanas un savvaļas dzīvnieku tirdzniecības uzraudzības organizācija TRAFFIC. Izsekot pitona ādu piegādātājiem nereti ir ļoti sarežģīti, tādēļ pastāv iespēja, ka liela daļa čūskādas tirdzniecības ir nelegāla un nenoturīga, secināts pētījumā.

Nelegālās tirdzniecības apjomu ir grūti aplēst, jo daudzas pretlikumīgi pārdotās ādas netiek reģistrētas. Liela daļa savvaļas pitonu tiek nogalināti, pirms spēj vairoties, un daudzas ādas, kas tiek uzdotas par nebrīvē audzētu pitonu ādām, patiesībā ņemtas no savvaļā nelegāli nomedītām čūskām, norādīts pētījumā.

Uzraudzības trūkuma dēļ kvotas var viegli ignorēt, un nelegāli iegūtās ādas nereti tiek iekļautas legālu preču sūtījumos.
Pitonu ādas tirdzniecībā 96% veido Eiropas modes industrija, kurai vajadzētu piestrādāt pie lielākas caurskatāmības piegāžu ķēdē, lai pircēji zinātu, vai viņu iegādātā čūskādas prece nāk no likumīgiem avotiem, norādīts pētījumā.

Pētījuma autori arī aicinājuši noteikt juridiski saistošu minimālo čūskādas izmēru, lai nodrošinātu, ka netiek nogalinātas nenobriedušas čūskas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits