Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eiropas Komisija bezdarba risku mazināšanai Latvijai izmaksājusi 120 miljonus eiro

Eiropas Komisija (EK) no atbalsta instrumenta bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā (SURE) Latvijai izmaksājusi 120 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Finanšu ministrijā (FM) aģentūrai LETA apliecināja, ka otrdien Latvija saņēma pirmo aizdevuma daļu 120 miljonu eiro apmērā no Eiropas Savienības (ES) atbalsta instrumenta SURE.

Pēc ministrijas skaidrotā, SURE instrumenta finansējumu ir iespējams ieguldīt, lai nodrošinātu iespējas iedzīvotājiem saglabāt darbavietas un darba devējiem noturēt darbā savus profesionāļus.

Latvijai kopumā piešķirts aizdevums 192,7 miljonu eiro apmērā, lai finansētu dīkstāves pabalstu shēmu darba ņēmējiem, dīkstāves palīdzības pabalstu, piemaksu darba ņēmējiem par bērniem, algu subsīdiju shēmu tūrisma un eksporta nozarēm, algu atbalsta maksājumus medicīnas speciālistiem un kultūras nozarē nodarbinātiem darbiniekiem, ar veselības aizsardzību saistītus izdevumus par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, kā arī ar Covid-19 saistītos slimības pabalstus.

Kopumā EK ir izmaksājusi deviņām ES dalībvalstīm 14 miljardus eiro SURE finansiālā atbalsta instrumenta otrajā maksājumā.

Atbalsta pasākumu ietvaros otrdien Grieķija ir saņēmusi divus miljardus eiro, Horvātija - 510 miljonus eiro, Itālija - papildu 6,5 miljardus eiro, Kipra - 250 miljonus eiro, Latvija - 120 miljonus eiro, Lietuva - 300 miljonus eiro, Malta - 120 miljonus eiro, Slovēnija - 200 miljonus eiro un Spānija - papildu 4 miljardus eiro.

EK pārstāvniecībā Latvijā skaidroja, ka šis atbalsts palīdzēs ES dalībvalstīm novērst pēkšņu publisko izdevumu pieaugumu, kāds var rasties, mēģinot saglabāt nodarbinātību. "Tie palīdzēs segt izmaksas, kas tieši saistītas ar valsts saīsināta darba laika shēmu finansēšanu un citiem līdzīgiem pasākumiem, ko tās ir ieviesušas, reaģējot uz koronavīrusa Covid-19 pandēmiju, tostarp attiecībā uz pašnodarbinātām personām," atzina EK pārstāvniecībā Latvijā.

Šī izmaksa ir SURE instrumenta nākamais pasākums pēc sociālās ietekmes obligāciju otrās emisijas, ko raksturo ļoti liela ieguldītāju interese.

Ar SURE instrumentu visām dalībvalstīm var sniegt finansiālu atbalstu līdz pat 100 miljardu eiro apmērā. Līdz šim EK ir ierosinājusi piešķirt finansiālu atbalstu 90,3 miljardu eiro apmērā 18 dalībvalstīm. Nākamās izmaksas tiks veiktas tuvāko mēnešu laikā pēc attiecīgo obligāciju emisijas.

EK 10.novembrī SURE instrumenta ietvaros otro reizi emitēja sociālās ietekmes obligācijas, kuru kopējā vērtība ir 14 miljardi eiro. Emisiju veidoja divi obligāciju laidieni, no kuriem astoņi miljardi eiro ir atmaksājami 2025.gada novembrī, bet seši miljardi eiro - 2050.gada novembrī.

Emisija ir guvusi milzīgu atsaucību kapitāla tirgos, un pieprasījums pēc obligācijām attiecīgi 13 un 11,5 reizes pārsniedza piedāvājumu par piecu un 30 gadu laidienu, kā rezultātā abu obligāciju laidienu gadījumā bija iespējams panākt izdevīgus cenu noteikumus. Nosacījumi, ar kādiem EK aizņemas līdzekļus, tiek tieši nodoti tālāk saņēmējām dalībvalstīm.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits