Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Eiropas Savienība sniedz roku austrumu kaimiņiem

Čehijas galvaspilsētā Prāgā ceturtdien svinīgi tika sākts Austrumu partnerības projekts, ar kuru Eiropas Savienība (ES) vēlas stiprināt saites ar austrumu kaimiņvalstīm. Projektā iesaistītas sešas valstis (Ukraina, Baltkrievija, Moldova, Gruzija, Armēnija un Azerbaidžāna), kas izteikušas vēlmi veidot ciešākas attiecības ar ES.

Brisele mēģina panākt, lai bijušās padomju republikas attālinātos no Maskavas ietekmes zonas un vairāk raudzītos Rietumu virzienā. Tas izraisījis Krievijas satraukumu, jo Maskava nevēlas pieļaut ES ietekmes paplašināšanos. ES amatpersonas gan uzsver, ka jaunā partnerība nav vērsta pret Krieviju.

ES ārlietu komisāre Benita Ferrero-Valdnere paziņoja, ka Austrumu partnerība ir balstīta uz "kopīgām interesēm un kopīgām vērtībām". ES ar šo projektu vēlas veicināt austrumu kaimiņvalstu ekonomisko attīstību un demokrātijas nostiprināšanos. Šiem mērķiem ES līdz 2013.gadam plāno atvēlēt vismaz 600 miljonus eiro (420 miljoni latu). Austrumu partnerības dalībvalstis nākotnē varēs pretendēt uz bezvīzu režīmu un brīvo tirdzniecību ar ES. Deklarācijā gan teikts, ka vīzu režīma atvieglošana ir "ilgtermiņa mērķis".

Austrumu kaimiņiem pagaidām nav doti solījumi, ka kādu dienu šīs valstis varēs pievienoties ES. "Austrumu partnerība ir solis uz priekšu. Taču tas ir tipisks ES risinājums — ilgtermiņa tehnokrātisks instruments reģionam, kurā netrūkst īstermiņa krīžu," secina politikas analītiķis Endrū Vilsons.

Gandrīz visās Austrumu partnerības valstīs valda ļoti nemierīga gaisotne. Prāgas sanāksmi neapmeklēja Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko un Moldovas prezidents Vladimirs Voroņins, jo ES lika noprast, ka par demokrātijas ierobežošanu kritizētie līderi nebūs gaidīti viesi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits