Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Eirozona pieprasa Grieķijai pieņemt ES uzraudzību

Eirozonas finanšu ministru padomes jeb tā dēvētās Eirogrupas vadītājs Žans Klods Junkers trešdien paziņoja, ka Grieķijai nepieciešams pieņemt ciešu Eiropas Savienības (ES) uzraudzību, ja tā vēlas nākamnedēļ panākt vienošanos par starptautiskā aizdevuma saņemšanu, neskatoties uz jau iepriekš prasīto pasākumu apstiprināšanu.

Šāds Junkera paziņojums izplatīts pēc ilgas videokonferences, kurā eirozonas finanšu ministri pieprasīja stingru uzraudzību pār Grieķijas valsts ienākumiem un izdevumiem, taču izvairījās tieši pieminēt aizdevuma gaidāmo piešķiršanu.

Tā vietā Junkers tikai paziņoja, ka ir pārliecināts par savu kolēģu spēju "pieņemt visus nepieciešamos lēmumus pirmdien," kad viņi Briselē rīkos nākamo sanāksmi.

Tāpat viņš atzinīgi novērtēja Grieķijas spēju apstiprināt ES prasītos pasākumus, kuru realizācija tika pieprasīta pēdējā tikšanās reizē pirms sešām dienām.

Grieķijas koalīcijas līderi ir snieguši spēcīgu garantiju, ka taupība un reformas tiks stiprinātas, neskatoties uz to, kas uzvarēs šopavasar notiekošajās vēlēšanās, sacīja Junkers.

Kā ziņots, Grieķijas valdošās koalīcijas līderi trešdien ES nosūtīja rakstisku apliecinājumu, paužot gatavību ieviest starptautisko kreditoru pieprasītos taupības pasākumus un īstenot nepieciešamās reformas.

Eirozona apmaiņā pret aizdevumu, kas Grieķijai nepieciešams draudošās maksātnespējas novēršanai, pieprasījusi papildus samazināt budžeta izdevumus par 325 miljoniem eiro, kā arī politisko līderu rakstisku apņemšanos īstenot taupības pasākumus, uz kuriem uzstāj ES. Tāpat tika pieprasīts parlamentā apstiprināt taupības pasākumus, un to Grieķijas politiķi paveica jau svētdien.

Otrdien eirozonas finanšu ministri nolēma atlikt lēmuma pieņemšanu par finanšu palīdzības piešķiršanu Grieķijai, norādot, ka Atēnas vēl nav izpildījušas starptautisko aizdevēju izvirzītās prasības.

Iecerēts, ka otrajā tautsaimniecības glābšanas programmā Grieķijai būs pieejami 100 miljardi eiro, kā arī vēl 30 miljardi eiro banku rekapitalizācijai.

Turklāt privātie kreditori piekrituši norakstīt Grieķijas parādsaistības aptuveni 100 miljardu eiro apmērā.

Ja Grieķija nesaņemtu starptautisko kreditoru finansējumu, tai martā nāktos pasludināt maksātnespēju.

Jau ziņots, ka jaunie taupības pasākumi Grieķijā izraisījuši milzīgu sabiedrības neapmierinātību. Cita starpā tie paredz, ka minimālā alga tiks samazināta par 22%, bet strādājošajiem, kuri vēl nav sasnieguši 25 gadu vecumu, minimālais atalgojums tiks samazināts par 32%. Izmaiņas gaidāmas arī nodokļu un pensiju sistēmā, bet darba devējiem turpmāk būs vieglāk atlaist darbiniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits