Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

EK nākamajos divos gados pētniecībā un inovācijā ieguldīs 16 miljardus eiro

Eiropas Komisija (EK) turpmākajos divos gados vairos konkurētspēju, pētniecībā un inovācijā ieguldot gandrīz 16 miljardus eiro, liecina EK paziņojums.

Tādējādi EK īstenos Eiropas Savienības (ES) pētniecības un inovācijas finansēšanas pamatprogrammu Apvārsnis 2020.

Komisijas paziņojumā teikts, ka jaunās finansējuma saņemšanas iespējas, kas piedāvātas programmā, tieši atbilst Žana Kloda Junkera vadītās EK politiskajām prioritātēm un ievērojami veicinās nodarbinātības, izaugsmes un investīciju paketes īstenošanu, vienoto digitālo tirgu, Enerģētikas savienību un klimata pārmaiņu ierobežošanas politikas īstenošanu, vienoto tirgu, un kopumā vairos Eiropas ietekmi pasaulē.

Pētniecības, zinātnes un inovācijas komisārs Karlušs Muedešs norāda, ka pētniecība un inovācija ir Eiropas progresa dzinējspēki, bez kuriem nav iespējams risināt jaunās un spiedīgās mūslaiku problēmas, ko rada, piemēram, imigrācija, klimata pārmaiņas, nepieciešamība nodrošināt tīru enerģiju un uzlabot sabiedrības veselību. "Nākamajos divos gados ar Apvāršņa 2020 palīdzību ieguldītie 16 miljardi eiro atbalstīs Eiropas izcilākos zinātniskos centienus, līdz ar to panākot pozitīvas pārmaiņas ikviena cilvēka ikdienā," viņš uzsver.

Atbilstīgi komisāra Muedeša stratēģiskajām prioritātēm pamatprogramma "Apvārsnis 2020" būs atvērta inovācijai, zinātnei, pasaulei. Jaunajā darba programmā 2016.-2017.gadam piedāvāto finansējumu varēs saņemt dažādos veidos - gan piedaloties dažādos projektu konkursos un publiskā iepirkuma konkursos, gan citādi, piemēram, saņemot pamatprogrammas "Apvārsnis" veicināšanas balvas.

Programma atbalstīs arī daudzas starpnozaru iniciatīvas, tostarp Eiropas rūpniecības modernizāciju, kam būs pieejams viens miljards eiro. Tāpat automātiskas autovadīšanas tehnoloģijas un standartus - vairāk nekā 100 miljoni eiro, lietisko internetu - 139 miljoni eiro, lai veicinātu ES rūpniecības digitalizāciju. Savukārt aprites ekonomikas principu piemērošanai rūpniecībā pieejami 670 miljoni eiro, lai ekonomika būtu spēcīga un ilgtspējīga, bet viedām un ilgtspējīgām pilsētām - 232 miljoni eiro, lai ES pilsētvidē labāk integrētu vides, transporta, enerģētikas un digitālos tīklus.

Turklāt vismaz astoņi miljoni eiro būs pieejami pētījumiem par ES ārējo robežu drošumu, lai palīdzētu apzināt un novērst cilvēku kontrabandu, 27 miljoni eiro iedalīti jaunām tehnoloģijām, ar kurām var novērst noziedzību un terorismu, bet 15 miljoni eiro paredzēti pētījumiem par migrācijas plūsmu izcelsmi un ietekmi Eiropā.

Jaunajā darba programmā tiks atbalstīti arī sekmes jau guvuši veselības nozares pētījumi, piemēram, ar Ebolas vīrusslimību saistītie un ļoti daudzsološie atklājumi, kurus jau atbalsta ar Apvārsnņa 2020 finansējumu. Tāpat paredzēts, ka EK arī investēs piecus miljonus eiro olīvkoku postošā kaitēkļa Xylella fastidiosa apkarošanā.

ES pētniecības un inovācijas pamatprogrammas Apvārsnis 2020 īstenošana sākās 2014.gada 1.janvārī. Septiņos gados gandrīz 77 miljardi eiro tiks investēti pētniecības un inovācijas projektos, kas stiprinās Eiropas ekonomikas konkurētspēju un paplašinās zināšanas.

ES pētniecības budžets lielākoties ir ievirzīts tā, lai uzlabotu ikdienu tādās jomās kā veselība, vide, transports, pārtika un enerģētika. Pētniecības partnerības ar farmācijas, aviācijas un kosmosa, autobūves un elektronikas nozarēm arī stimulē privātā sektora investīcijas, kas atbalsta izaugsmi nākotnē un augsti kvalificētu darbvietu izveidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits