Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

EK pieņem stingrākus noteikumus terorisma finansēšanas apkarošanai

Trešdien Eiropas Komisija (EK) ir pieņēmusi pasākumu kopumu, lai stiprinātu Eiropas Savienības (ES) spēju apkarot terorisma un organizētās noziedzības finansēšanu, pildot saistības, kas paredzētas 2016. gada februārī izstrādātajā Rīcības plānā cīņai pret terorisma finansēšanu.

Šodienas priekšlikumi, kas iesniegti kopā ar trešo progresa ziņojumu par drošības savienību, nodrošinās spēcīgu un koordinētu Eiropas rīcību cīņā pret terorisma finansēšanu, tādējādi virzot ES soli tuvāk efektīvai un patiesai drošības savienībai, ziņo EK pārstāvniecība Latvijā.

Komisijas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Franss Timmermanss sacīja: "Iesniedzot šodienas priekšlikumus, mēs stiprinām tiesiskos līdzekļus, ar kuru palīdzību izjaukt un likvidēt noziedznieku un teroristu finanšu avotus. Lai varētu labāk aizsargāt Eiropas iedzīvotāju drošību, mums jānodrošina, ka mūsu rīcībā ir īstie instrumenti, ar kuriem atklāt un apturēt aizdomīgas finanšu līdzekļu plūsmas, kā arī atbalstīt tiesībaizsardzības iestāžu ciešāku sadarbību.” 

Komisija šodien ierosina jaunu direktīvu par kriminālatbildības noteikšanu par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, lai nodrošinātu kompetentajām iestādēm atbilstošus krimināltiesību noteikumus, kas tām ļautu saukt pie atbildības noziedzniekus un teroristus un apcietināt tos.

Ar ierosinātajiem pasākumiem: izveidos noteikumu minimumu attiecībā uz noziedzīgu nodarījumu definēšanu un sankcijām saistībā ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, šādi novēršot nepilnības, kuru dēļ noziedznieki var ļaunprātīgi izmantot atšķirības starp dažādu valstu noteikumiem. Regulējis paredzēs stingrāku skaidras naudas kontroli personām, kas ieceļo vai izceļo no ES ar €10 000 vai vairāk skaidrā naudā; Pilnvaros iestādes rīkoties arī gadījumos, ja summa ir mazāka par muitas deklarācijas robežvērtību (€10 000), bet pastāv aizdomas par noziedzīgām darbībām; 

Tāpat paredzams, ka tas uzlabos informācijas apmaiņu starp iestādēm un dalībvalstīm; paplašinās muitas pārbaudes attiecībā uz skaidras naudas sūtījumiem pasta pakās vai kravas pārvadājumos un uz vērtīgām precēm, piemēram, zeltu, kā arī uz iepriekš apmaksātām maksājumu kartēm, uz kurām pašlaik neattiecas standarta muitas deklarācija.

Iespēja ātri un pāri robežām iesaldēt vai konfiscēt finanšu aktīvus neļaus teroristiem izmantot savus līdzekļus turpmāku uzbrukumu veikšanai. Ierosinātā regula par noziedzīgi iegūtu aktīvu iesaldēšanas rīkojumu un konfiskācijas rīkojumu savstarpēju atzīšanu: piedāvās vienu tiesību instrumentu gan iesaldēšanas, gan konfiskācijas rīkojumu atzīšanai citās ES valstīs, šādi vienkāršojot pašreizējo tiesisko regulējumu. Šo regulu uzreiz piemērotu visās dalībvalstīs; 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits