"Francijas bagetes apskauž visā pasaulē. Izcilību jāsargā, tāpēc to jāiekļauj UNESCO kultūras mantojuma sarakstā," atbalstotu Francijas maiznieku asociācijas centienus, paudis Makrons.
Francijas maiznieki uzsver, ka bagete - tas nav tikai vārds un forma, bet gan tradicionālā recepte un sastāvdaļas, kas jāaizsargā kā kultūras mantojums. Ar šo soli maiznieki cer nošķirt tradicionālo franču bageti no "lielveikalu pakaļdarinājumiem", raksta BBC.
"Kad redzu lielveikalos tirgotās maizes kvalitāti, ir neiespējami nedusmoties. Maize ir sasalusi, reizēm tās izcelsmes valsts ir Rumānija vai sazin kāda cita valsts, un nekas pagatavošanā nav darīts, ievērojot tradicionālās metodes," izteicies Francijas Nacionālās Maiznīcu un Konditoreju konfederācijas prezidents Dominiks Anraks.
Tradicionālā bagetes recepte jau kopš 1993. gada ir aizsargāta pašas Francijas ietvaros, un, lai produkts kvalificētos kā bagete, tā sastāvā drīkst būt tikai četras sastāvdaļas - kviešu milti, ūdens, raugs un sāls. Bageti nedrīkst sasaldēt vai tai pievienot konservantus.
UNESCO kultūras mantojuma komisija sanāk reizi gadā, kad tiek izvērtēts, kuri no gada laikā saņemtajiem pieteikumiem tiks pie UNESCO kultūras mantojuma statusa.
bilde melo
reptilis