Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Grieķijas sociālistu līderis pēc krīzes sarunām pauž "piesardzīgu optimismu"

Grieķijas sociālistu partijas PASOK līderis Evangels Venizels svētdien pēc krīzes sarunām ar prezidentu par ārkārtas valdības izveidošanu apliecināja, ka saglabā "piesardzīgu optimismu".

Sarunas ar konservatīvās partijas Jaunā demokrātija līderi Antoni Samaru un Kreiso radikāļu koalīcijas (SYRIZA) līderi Aleksi Cipru beigušās "strupceļā", un tas nozīmē, ka visas cerības tagad tiek liktas uz sadarbību nelielo proeiropeisko partiju Demokrātiskie kreisie.

Savukārt SYRIZA līderis Ciprs apliecināja, ka partijas ir panākušas vienošanos izveidot valdību, kas strādātu divus gadus, bet kurā Kreiso radikāļu koalīcijas nebūs. "Trīs partijas ir vienojušās par pamatnosacījumiem divu gadu valdībai," sacīja Ciprs, pēc visa spriežot, runājot par Jauno demokrātiju, PASOK un Demokrātiskajiem kreisajiem, vienlaikus nosodot tās saistības attiecībā uz Atēnu "noziedzīgo" līgumu ar Eiropas Savienību (ES) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmas nosacījumiem.

Ziņu aģentūra Reuters vēsta, ka SYRIZA svētdien atteikusies piedalīties nacionālās vienotības valdībā, kurā būtu starptautisko Grieķijas glābšanas programmu atbalstošās partijas. "Viņi negrib vienošanos ar SYRIZA, viņi aicina mūs būt par viņu partneriem noziegumā, un mēs nebūsim viņu līdzdalībnieki," sacīja kreiso radikāļu līderis.

Savukārt PASOK līderis Venizels, pēc sarunām pie prezidenta runājot ar saviem partijas biedriem, pauda nopēlumu SYRIZA un tās vadītājam. "Ciprs mums sacīja, ka jaunas vēlēšanas nebūtu nekāda katastrofa. Viņš teica - trim partijām ir vairākums, jūs veidojiet valdību, un mēs būsim opozīcijas partija," sarunu gaitu atstāstīja Venizels. "Neraugoties uz strupceļu, kādā nonāca sarunas pie prezidenta, es saglabāju zināmas cerības, ka valdība var tikt izveidota. Bet, neraugoties uz to, mēs gatavojamies jaunām vēlēšanām."

Grieķijas prezidents Karols Papulijs svētdien tiekas ar parlamentā ievēlēto partiju pārstāvjiem, īstenojot pēdējos centienus, lai izveidotu ārkārtas valdības koalīciju un izvairītos no jaunām vēlēšanām. Izeja no politiskā strupceļa ir jāpanāk līdz ceturtdienai, kad sanāks jaunais parlaments, pretējā gadījumā būs jāizsludina jaunas vēlēšanas, kas tad notiktu jūnijā.

Nesenajās vēlēšanās visvairāk balsu saņēmušo partiju - konservatīvo, kreiso radikāļu un sociālistu - centieni izveidot valdības koalīciju beigušies bez rezultātiem. Prezidents no sākuma tikās ar trīs lielo partiju pārstāvjiem, bet vēlāk - ar mazākajām parlamentā iekļuvušajām partijām, arī ar neonacistu partiju Zelta saullēkts, apliecināja valsts galvas birojs.

Pastāv zināms optimisms, ka izdosies izveidot konservatīvo, sociālistu un Demokrātisko kreiso koalīciju, vēl sestdien sacīja prezidents. Šīs trīs partijas varētu izveidot pagaidu valdību, kas darbotos divus gadus un nodrošinātu Grieķijas palikšanu eirozonā, prezidentam vēl pirms svētdienas krīzes sarunām sacījis sociālistu līderis Venizels. Valdības mērķis būtu "drastiski" uzlabot Atēnu vienošanos ar ES un SVF par daudzu miljardu eiro aizdevuma nosacījumiem, norādījis Venizels.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits