Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Itālija aizliedz lielajiem kruīzu kuģiem iebraukt Venēcijas centrā

Lielajiem kruīzu kuģiem no 1.augusta būs aizliegts iebraukt Venēcijas centrā, otrdien paziņoja Itālija pēc gadiem ilgas brīdināšanas, ka šie kuģi var nodarīt nelabojamu postu vēsturiskajai pilsētai.

Lēmums par aizliegumu pieņemts dažas dienas pirms ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) sanāksmes. UNESCO bija ierosinājusi pievienot Venēciju apdraudēto mantojuma objektu sarakstam. 

"Šodien pieņemtais dekrēts ir svarīgs solis Venēcijas lagūnas sistēmas aizsardzībai," paziņoja Itālijas premjerministrs Mario Dragi pēc dekrēta pieņemšanas ministru kabineta sanāksmē.

Viņš piebilda, ka būtu jāpiešķir nauda, lai mazinātu šī aizlieguma ietekmi uz nodarbinātību.

Lielākie kuģi tiks novirzīti uz Venēcijas rūpniecisko ostu Margeru. Tas tomēr tiek uzskatīts par pagaidu risinājumu, un ministri aicināja izteikt idejas par jaunu pastāvīgu termināli. 

Kruīzu kuģu pasažieri dod lielu labumu Venēcijas ekonomikai, bet daudzi pilsētas iedzīvotāji ir pret šo kuģu braukāšanu gar Svētā Marka laukumu, jo to saceltie lielie viļņi grauj pilsētas pamatus un kaitē lagūnas trauslajai ekosistēmai.

Kruīzi jūnijā tika atsākti pēc jaunā koronavīrusa pandēmijas izraisīta ilga pārtraukuma.

Venēcija 1987.gadā tika iekļauta UNESCO mantojuma sarakstā kā "īpašs arhitektūras meistardarbs", bet organizācija jūnijā brīdināja, ka pilsētai ir vajadzīga "ilgtspējīgāka tūrisma pārvaldība". 

Pēc gadiem ilgām debatēm Itālijas kultūras ministrs Dario Frančeskini paziņoja, ka valdība ir nolēmusi rīkoties tagad, "lai novērstu reālo risku, ka pilsēta tiktu iekļauta apdraudētā pasaules mantojuma sarakstā".

"No 1.augusta lielie kuģi vairs nevarēs sasniegt Venēciju pa Svētā Marka baseinu, Svētā Marka kanālu vai Džudekas kanālu," pavēstīja infrastruktūras ministrs Enriko Džovannini.

Tiem, kas cietīs zaudējumus šī lēmuma dēļ, ir paredzēta kompensācija. Margeras ostā tiks ieguldīti 157 miljoni eiro.

Džovannini sacīja, ka aizliegums ir "nepieciešams solis, lai aizsargātu Venēcijas vides, ainavas, māksliniecisko un kultūras integritāti".

Aizliegums attieksies uz kuģiem, kas ir smagāki par 25 000 tonnu, garāki par 180 metriem, augstāki par 35 metriem, vai emitē vairāk nekā 0,1% sēra.

Tūrisma asociācijas Confturismo viceprezidents Marko Mikjelli nosauca jauno likumu par "labu kompromisu". "Margeras risinājums saglabās ostas aktivitāti Venēcijā, no vienas puses nodrošinot darbavietas un aktivitāti, bet no otras - atbrīvojot Džudekas kanālu," sacīja Mikjelli.

Jautājums par kruīzu kuģiem Venēcijā ir izraisījis globāla mēroga debates. Jūnijā vairākas slavenības un kultūras darbinieki, tai skaitā Miks Džegers, Frensiss Fords Kopola un Ņujorkas Solomona Gugenheima muzeja direktors Ričards Ārmstrongs, atklātā vēstulē Itālijas valdībai aicināja veikt pasākumus pilsētas labākai aizsardzībai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits