Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Itālijā jādomā par ēku stiprināšanu

Būvniecības eksperti secina, ka viduslaiku ēkas nebija spējīgas izturēt stipro zemestrīci

Itālijas glābēju vienības otrdien turpināja meklēšanas darbus, lai mēģinātu glābt zem sabrukušo ēku gruvešiem iesprostotos cilvēkus, bet cerības atrast kādu izdzīvojušo ar katru stundu kļuva arvien mazākas. Vienlaikus sabiedrība mēģina izprast, kādēļ varas iestādes ignorēja brīdinājumus par iespējamo zemestrīci un kādēļ pazemes grūdieni nodarīja tik lielu postu. Pēc ekspertu domām, Itālijas ēkas ir slikti nodrošinātas pret zemestrīcēm, lai gan liela daļa Itālijas teritorijas ir seismiski aktīva zona.

Bailes no pēcgrūdieniem

Pirmdienas naktī notikusī zemestrīce nonāvēja vairāk nekā 200 cilvēku. Visvairāk cietusi Itālijas vidienes pilsēta L"Akvila. Bez pajumtes palikuši tūkstošiem L"Akvilas iedzīvotāju, jo daudzas ēkas ir sagrautas vai ļoti bojātas. Baidoties no jauniem pazemes grūdieniem, ļaudis pavadīja nakti teltīs vai automašīnās. Arī otrdien L"Akvilas apkaimē bija jūtami spēcīgi pēcgrūdieni.

Ļaudis kritizē varas iestādes par nepietiekamo gatavību zemestrīcēm un zinātnieku brīdinājumu ignorēšanu. "Tas ir skandāls! Pēdējos trīs mēnešus bija jūtami regulāri grūdieni, kas kļuva arvien stiprāki," ziņu aģentūrai AFP stāsta L"Akvilas iedzīvotāja Marija Frančesko.

Jābūvē labāk

Itālijas premjers Silvio Berluskoni solījis atjaunot pilsētu un uzbūvēt drošas mājas, taču līdzšinējā pieredze rāda, ka ēku noturībai pret zemestrīcēm netiek pievērsta pietiekami liela uzmanība. 2008.gadā veikts pētījums liecina, ka zemestrīces apdraud gandrīz pusi Itālijas teritorijas, bet tikai 14% ēku atbilst seismiskās drošības standartiem. Būvniecības eksperti spriež, ka sevišķi apdraudētas ir viduslaiku ēkas, jo ļaudis tolaik taupīja uz būvmateriālu kvalitātes rēķina.

Senie romieši izmantoja kvalitatīvus materiālus, tādēļ 2000 gadu vecās ēkas nereti ir izturīgākas nekā viduslaikos būvētās. Tiesa gan, arī mūsdienās Itālijas dienvidos, kur ir spēcīga mafijas ietekme, celtnieki mēdz blēdīties, ietaupot uz būvmateriālu rēķina. Celtniecības inženieris Džordžo Kroči iesaka izmantot dažus vienkāršus paņēmienus, lai nostiprinātu mājas, piemēram, apjozt vecās sienas ar ķēdēm. "Tas nemaz nav tik dārgi," sarunā ar aģentūru AP uzsver Dž.Kroči.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits