Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Itālijas mafijai atņem īpašumums 1,3 miljardu eiro vērtībā

Itālijas tiesībsargājošās iestādes šonedēļ veikušas visu laiku lielāko ar mafiju saistītu aktīvu konfiskāciju. Sicīlijas tiesa uzņēmējam Vito Nikastri, kurš aktīvi darbojās alternatīvās enerģijas biznesā, atsavinājusi uzņēmumus un īpašumus 1,3 miljardu eiro (910 miljonu latu) vērtībā. Izmeklētāji uzskata, ka viņš darbojies vietējā mafijas bosa uzdevumā.

Mafijas naudas uzraugs

Trapāni pilsētas tiesa trešdien lēma, ka valstij pilnībā jākonfiscē aktīvi, kas V. Nikastri daļēji tika atņemti 2010. gadā. Itālijas policija informē, ka uzņēmējam piederējuši 43 zaļās enerģijas uzņēmumi, 98 īpašumi, tostarp luksusa automašīnas un jahtas, un 66 bankas konti. Liela daļa uzņēmumu un īpašumu atrodas Sicīlijā.

Savulaik V. Nikastri tik agresīvi iesaistījās atjaunojamās enerģijas biznesā, ka Itālijas mediji viņu iesauca par vēja pavēlnieku. Pēdējos trīs gadus viņš atrodas savā dzimtajā pilsētā Almāko, kur viņam regulāri jāierodas policijas iecirknī.

Izmeklētāji ir pārliecināti, ka 57 gadus vecais uzņēmējs nav strādājis likumīgi, jo viņam bijušas «pastāvīgas attiecības» ar Sicīlijas mafijas jeb Cosa Nostra locekļiem. Viņam bijuši kontakti arī Kalabrijas mafijā Ndrangheta.

«Šīs attiecības acīmredzot sekmēja viņa pārtapšanu no elektriķa par uzņēmēju, kas specializējas elektrības ražošanā no atjaunojamiem resursiem, un deva ietekmi valsts dienvidos,» raksta Itālijas ziņu aģentūra ANSA.

Itālijas Antimafijas aģentūra uzskata, ka V. Nikastri savā biznesā ieguldījis naudu, kas iegūta no izspiešanas, narkotiku tirdzniecības un citos nelikumīgos veidos. Par šīs naudas patieso pārvaldnieku uzskata Cosa Nostra bosu Mateo Mesīnu-Denāro, kuru policija mēģina notvert jau kopš 1993. gada.

Atmazgā nelegālo naudu

Itālijas organizētās noziedzības grupējumi regulāri cenšas iesaistīties likumīgā biznesā, lai atmazgātu miljonus, kas iegūti noziedzīgi.

Viena no šādām nozarēm ir atjaunojamās enerģijas ražošana, kas saņem dāsnas valdības un Eiropas Savienības subsīdijas - pateicoties tām, pēdējos desmit gados vēja ģeneratoru parku skaits Itālijā ik gadu ir palielinājies par 20%, raksta The Independent. «Tas ir sektors, kurā var viegli atmazgāt naudu,» apgalvo Itālijas Antimafijas aģentūras vadītājs Artūro de Feliče.

Aģentūra uzskata, ka V. Nikastri aktīvu konfiskācija būs nozīmīgs trieciens M. Mesīnam-Denāro, kurš tiek uzskatīts par Sicīlijas ietekmīgāko cilvēku.

Savukārt uzņēmēju lobija organizācijas Confindustria vadītājs Ivans Bo Bello ir pārliecināts, ka Sicīlijā netraucēti strādā vēl daudzi uzņēmumi, kuru uzdevums ir legalizēt M. Mesīnas-Denāro līdzekļus.

Saskaņā ar ANO Narkotiku un noziegumu apkarošanas biroja aplēsēm Itālijas lielākie noziedzīgie grupējumi Cosa Nostra, Ndrangheta un Neapoles mafija Camorra ik gadu apgroza 116 miljardu eiro (81,2 miljardi latu).

Pēdējos gados Itālijas varasiestādes regulāri konfiscējušas aktīvus, kas tiek saistīti ar mafijas naudu. Piemēram, 2011. gadā atsavināti vairāk nekā 12 tūkstoši uzņēmumu un īpašumu, kuru kopējā vērtība pārsniegusi četrus miljardus eiro (2,8 miljardi latu).

Vislielākais «ķēriens» bijis Sicīlijā, kur konfiscēti īpašumi 1,6 miljardu eiro (1,1 miljards latu) vērtībā, Kampānijas (tur atrodas Neapole) un Kalabrijas reģionā katrā atsavināti aktīvi, kuru vērtība sasniedz 1,4 miljardus eiro (980 miljonu latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits