Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Izveidota Vācijas lielās koalīcijas valdība

Izveidota Vācijas lielās koalīcijas valdība, sociāldemokrātu un kristīgo demokrātu līderiem svētdien preses konferencēs izklāstot ministru portfeļu sadalījumu.

Līdz ar Vācijas sociāldemokrātu (SPD) iekšējā referendumā pieņemto lēmumu veidot kopīgu valdību ar Angelas Merkeles vadītajiem konservatīvajiem, svētdien SPD līderis Zigmārs Gabriēls un Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja par valdības sastāvu.

Kā jau iepriekš prognozēts, ietekmīgo ekonomikas un enerģētikas superministra amatu ieņems Gabriēls, kurš būs arī vicekanclers.

Par kristīgo demokrātu (CDU) posteņu sadalījumu svētdien vakarā preses konferencē paziņoja Merkele, atklājot pilnu valdības sastāvu.

Merkele apstiprināja iepriekš presē izskanējušo informāciju, ka savu amatu saglabās finanšu ministrs Volfgangs Šeible.

Negaidīta izvēle ir septiņu bērnu māmiņas, līdzšinējās nodarbinātības un sociālo lietu ministres Urzulas fon der Lējenas iecelšana aizsardzības ministra amatā. Viņa kļūs par pirmo sievieti Vācijas vēsturē, kas sēdīsies šajā krēslā.

Lējenas virzīšana ietekmīgajā postenī ministrijā, kurai ir viens no lielākajiem budžetiem Vācijas valdībā, izraisījusi minējumus, ka politiķe tiek gatavota nākamā kanclera amatam.

Savukārt pašreizējais aizsardzības ministrs Tomass de Mezjērs kļūs par iekšlietu ministru. No CDU partijas veselības ministra amatam izvirzīts Hermans Grēe, Johanna Vanka saglabās izglītības ministres amatu, bet par Merkeles biroja vadītāja amatam izraudzīts Pēters Altmaijers.

CDU Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālo savienība (CSU) izraudzījusies Aleksandru Dobrintu transporta ministra amatam, Hansu Pēteru Frīdfrihu lauksaimniecības ministra amatam un Dagmāru Vērlu attīstības ministres amatam.

Kā jau LETA ziņoja, SPD līderis Gabriēls iepriekš paziņoja, ka ārlietu ministra krēslā atgriezīsies SPD pārstāvis Franks Valters Šteinmeijers, kurš šo amatu ieņēma no 2005.-2009.gadam, kad Merkele arī vadīja lielo koalīciju.

Sociāldemokrāti turējuši solījumu pusi no partijai atvēlētajiem astoņiem ministru posteņiem sadalot starp dāmām.

SPD ģenerālsekretāre Andrea Nālesa kļūs par nodarbinātības ministri, dalot atbildību par pirmās minimālās algas ieviešanu, kas bija sociāldemokrātu priekšnosacījums kopīgas valdības veidošanā ar Merkeli.

Partijas viceprezidente Manuela Švesiga ieņems ģimenes lietu ministres amatu, bet SPD finanšu direktore Barbara Hendriksa vadīs Vides ministriju, bet turku tautības SPD priekšsēdētāja vietniece Aidana Ozoguza kļūs par imigrācijas, bēgļu un integrācijas lietu valsts ministri, kas ir augstākais amats, kādu Vācijā jebkad ieņēmusi sieviete no valsts trīs miljonu lielās turku kopienas.

Līdzšinējais Zāras federālās zemes ekonomikas ministrs Heiko Māss kļūs par tieslietu un patērētāju lietu ministru.

Kā jau LETA ziņoja, Vācijas sociāldemokrāti (SPD) iekšējā referendumā nobalsoja ar Merkeles vadītajiem konservatīvajiem noslēgto koalīcijas līgumu.

SPD referenduma rezultāti ļauj Bundestāgam beidzot apstiprināt Merkeli uz trešo pilnvaru termiņu kancleres amatā. Sagaidāms, ka jaunā valdība Bundestāgā tiks apstiprināta otrdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits