Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Jaunā grāmatā atklātas Merkeles poļu saknes

Nule kā publicētā Vācijas kancleres Angelas Merkeles biogrāfijā, kurā rūpīgi pētīti viņas raduraksti, atklāts, ka kanclere ir ceturtdaļpoliete, vēsta laikraksts Süddeutsche Zeitung. Kancleres vectēvs ieradies no Polijas Vācijā un tikai četrus gadus pēc Merkeles tēva piedzimšanas vāciskojis savu uzvārdu.

Merkeles meitas uzvārds ir Kasnere, un šo uzvārdu 1930.gadā pēc pārcelšanās no Poznaņas uz Vāciju izgudrojis viņas vectēvs Ludvigs Kazmerčaks, lasāms jaunajā Štefana Kornēliusa grāmatā Angela Merkel: Die Kanzlerin und ihre Welt (Angela Merkele - kanclere un viņas pasaule). Kancleres tēvs ir dzimis kā Horsts Kazmerčaks.

1896.gadā dzimušais kancleres vectēvs Ludvigs bijis Annas Kazmerčakas un Ludviga Vojcehovska ārlaulības dēls. Viņš Poznaņā audzis kopā ar māti un viņas vēlāko vīru Ludvigu Rihlicki.

Poznaņas trauksmainais liktenis netieši ietekmējis to, ka Vācijas vadībā nostājusies austrumvācu protestante. Līdz Pirmajam pasaules karam Poznaņa bija Vācijas ķeizarvalsts sastāvā, bet ar 1919.gada Versaļas miera līgumu tā tika atdota Polijai. Tad arī Merkeles vectēvs pārcēlies uz Berlīni, kur viņš satikās un apprecējās ar Margarētu.

Viņiem 1926. gadā piedzima Merkeles tēvs Horsts, bet 1930. gadā Kazmerčaku ģimene nomainīja uzvārdu un kļuva par Kasneriem. Angela Kasnere kļuva par Merkeli, pieņemot sava pirmā vīra uzvārdu. Viņa to paturējusi arī pēc laulībām ar otro vīru Joahimu Zaueru.

Süddeutsche Zeitung norāda, ka Merkeles tēva sākotnējais uzvārds līdz šim plašākai sabiedrībai nav bijis zināms. Viņa gan nav slēpusi, ka ģimenē bijis zināms poļu elements, tomēr līdz šim nav bijis zināms, kāds tieši tas bijis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits