Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kipras grieķu un turku līderi vienojas atsākt sarunas

Sašķeltās Kipras grieķu un turku daļu līderi ceturtdien vienojušies 8.jūnijā atsākt sarunas par salas apvienošanu.Starptautiski atzītās Kipras Republikas prezidents Niks Anastasiadis un starptautiski neatzītās Ziemeļkipras Turku Republikas prezidents Mustafa Akindži tikās pasākuma laikā ANO uzraudzītajā buferzonā starp abām salas daļām.

"Man bija iespēja šī pasākuma laikā runāt ar Akindži kungu un vienoties par jaunu intensīvu sarunu datumu, lai panāktu kopīgu pozīciju centieniem pēc iespējas ātrāk panākt vēlamo rezultātu," Anastasiadis pavēstīja reportieriem.Anastasiadis pagājušajā nedēļā atcēla plānotās sarunas, kad uzzināja, ka uz oficiālajām vakariņām ANO humāno jautājumu samitā Turcijā uzaicināts arī Akindži, uzskatot to par mēģinājumu atzīt salas turku daļu.Lai panāktu situācijas nogludināšanu, bija nepieciešama ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna iejaukšanās.Daudzi uzskata, ka Anastasiada un Akindži relatīvi labās attiecības varētu palīdzēt centienos panākt vienošanos par salas apvienošanu. Abi līderi ir pauduši cerības, ka vienošanos varētu panākt jau šogad.Pēdējā ANO vadītā sarunu kārta par Kipras apvienošanu tika sākta pērnā gada maijā.Kipra ir sašķelta grieķu un turku sektoros kopš 1974.gada, kad salas ziemeļus okupēja Turcijas karaspēks pēc Grieķijas militārās huntas inspirēta valsts apvērsuma, kura nolūks bija Kipras pievienošana Grieķijai. Uz ziemeļdaļu tika pārvietoti visi Kipras turki, savukārt grieķus no ziemeļiem pārvietoja uz Kipras starptautiski atzītās grieķu valdības kontrolēto teritoriju dienvidos. Turklāt uz salas ziemeļdaļu ir pārcēlušies daudzi iebraucēji no Turcijas, kuru tagad ir vairāk nekā puse no apmēram 300 tūkstošiem Ziemeļkipras iedzīvotāju.1983.gadā Kipras turku sektorā tika proklamēta Ziemeļkipras Turku Republika, kuru atzinusi tikai Turcija, kas teritorijā ir izvietojusi savu karaspēku. Turklāt Ankara neatzīst Kipras Republiku, kuras iedzīvotāju lielākā daļa ir grieķi un kura ir starptautiski atzīta valsts.2004.gadā Kipras grieķu daļas iedzīvotāji referendumā noraidīja ANO plānu apvienot salu, un Eiropas Savienībā (ES) iestājās tikai Kipras grieķu daļa. Kipras turku daļas iedzīvotāji plānu referendumā atbalstīja, tomēr salas turku daļa varēs pievienoties ES, kad tiks panākts risinājums, kas ļaus atkalapvienot salas grieķu un turku daļas. Pašlaik starp abu kopienu pārstāvjiem notiek sarunas par Kipras problēmas atrisinājumu salas federalizācijas ceļā, taču tās uz priekšu virzās lēni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits