Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Krievija atlikusi misiju uz Mēness virsmu

Krievija otrdien atklāja, ka atlikusi misiju uz Mēness virsmu sakarā ar problēmām nolaišanās aparāta Luna-25 izmēģinājumu laikā.

Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka misija, kuras starts sākotnēji bija plānots 1.oktobrī, pārcelta uz nākamā gada maiju.

"Luna-25" misija uz Mēness dienvidpolu paredzēta ledus paraugu ņemšanai. Tā būtu pirmā Krievijas misija uz Mēness 45 gadu laikā un pirmā pēcpadomju ērā.

Krievijas aviācijas un kosmosa kompānija "NPO Lavochkin" pavēstīja, ka veiksmīgu izmēģinājumu pabeigšanai ir nepieciešams vairāk laika un cer to paveikt līdz nākamā gada maijam.

Šī gada martā "Roskosmos" paziņoja, ka Krievija un Ķīna vienojušās būvēt kopīgu Mēness kosmosa staciju. Kosmosa stacija tiks veidota kā "eksperimentālo pētniecības objektu komplekss uz Mēness virsmas un/vai Mēness orbītā".

Kad šo staciju plānots pabeigt, nav zināms.

Mēness un Marsa izpētē Krievija atpaliek no Vašingtonas un Pekinas, un pēdējos gados Krievijas kosmosa programma daudz cietusi no finansējuma trūkuma un korupcijas.

Krievija pagājušajā gadā zaudēja monopolu cilvēku nogādāšanā uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" kosmosa kuģis "Crew Dragon" pērn sekmīgi veica pirmo ASV pilotējamo lidojumu kosmosā kopš 2011.gada, kad tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana.

"SpaceX" plāno arī lidojumu uz Mēnesi.

Ķīna decembrī arī sekmīgi nogādāja atpakaļ uz Zemes paraugus no Mēness virsmas. Tā bija pirmā šāda veida misija vairāk nekā 40 gadu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits