Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Latvija un Bulgārija visvairāk atkarīgas no Krievijas gāzes

Latvija un Bulgārija no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir visvairāk atkarīgas no Krievijas gāzes uzņēmuma _Gazprom _piegādātās gāzes, liecina Eiropas Starptautiskās politiskās ekonomikas centra (ECIPE) pētījums.


ECIPE eksperti sastādījuši īpašu indeksu, kas liecina par to, cik lielu apdraudējumu ES valstīm varētu radīt Gazprom gāzes piegādes traucējumi. Indekss liecina, ka vislielākā atkarība ir Bulgārijai (22 reitinga punkti) un Latvijai (21 punkts). Igaunijai un Lietuvai šis rādītājs ir attiecīgi 18 un 17 punktu. Vismazāk no Krievijas gāzes ir atkarīgas Nīderlande un Portugāle, kurām indekss ir tikai divi punkti.


ECIPE pētnieki secina, ka atkarībai no Gazprom ir cieša saistība ar konkurences līmeni gāzes tirgū. Austrumeiropas valstīs konkurence ir maza, tādēļ šīs valstis ir piesaistītas Krievijas gāzei. Gazprom ir ne tikai galvenais gāzes piegādātājs, kas ar šīm valstīm noslēdzis ilgtermiņa līgumus, bet arī ietekmīgs investors vietējos gāzes uzņēmumos. Tādējādi vietējais tirgus tiek pakārtots Gazprom interesēm, mazinot iespēju atbrīvoties no atkarības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits