Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Lielbritānijā darbu sāks telefonu noklausīšanās skandāla izmeklēšanas komisija

Lielbritānijā pirmdien darbu sāks telefonu noklausīšanās skandāla izmeklēšanas komisija. Visticamāk, komisijas darbs atklās neglaimojošu informāciju par britu presi.

Izmeklēšanas komisiju vada premjerministra Deivida Kemerona nozīmētais tiesnesis lords Braiens Levesons.

Komisijai jāizskata preses darba kultūra un ētika, kā arī jācenšas izdibināt, kā varēja izveidoties situācija, kad laikraksta The News of the World redakcija noklausījusies līdz 4000 cilvēku telefonsarunas, tostarp augstu amatpersonu, karaliskās ģimenes locekļu, slavenību, kā arī daudzu iedzīvotāju saziņu.

Komisijai būs jāizpēta, kādas ir preses attiecības ar policiju un politiķiem. Tāpat tai būs jāizvērtē nu jau slēgtās avīzes The News of the World un to bijušo īpašnieku News International rīcība, lai gan darbs pie šīs izmeklēšanas daļas nevar sākties, kamēr savu izmeklēšanu nav noslēgusi policija, kas varētu prasīt vairākus gadus.

Skotlendjards šobrīd veic divas izmeklēšanas - gan attiecībā uz telefonu noklausīšanos, gan attiecībā uz nelikumīgajiem maksājumiem, ko policisti saņēmuši no žurnālistiem. Šajā lietā līdz šim aizturēti vairāki cilvēki, taču apsūdzības nevienam vēl nav izvirzītas.

Policija un prokuratūra lūgusi Levesonu nepubliskot dokumentus un no aizdomās turamajiem nepieņemt liecības, kas varētu kavēt likumsargu izmeklēšanu.

Komisijai 12 mēnešu laikā būs jāsagatavo ieteikumi, kā nepieļaut šādas situācijas atkārtošanos.

Pirmdien izmeklēšanas komisijā liecinās cietušo advokāti, arī 13 gadus vecās nogalinātās britu meitenes Millijas Dauleres ģimenes pārstāvji. Levesona vadītajai komisijai ir pilnvaras izsaukt lieciniekus.

Kā jau ziņots, Lielbritāniju satricinājis vērienīgs telefona sarunu noklausīšanās skandāls, kā iespaidā tika slēgts mediju magnāta Rūperta Mērdoka tabloīds The News of the World.

Policijas 2011.gada janvārī sāktā izmeklēšana liecina, ka laikraksta The News of the World redakcija noklausījusies līdz 4000 cilvēku telefona sarunas.

Skandāls kritisko punktu sasniedza jūlijā, kad atklājās, ka laikraksta darbinieki uzlauzuši pazudušās meitenes, kas vēlāk tika atrasta nogalināta, balss pastu.

Daulere pazuda 2002.gadā netālu no savām mājām Voltenā pie Temzas, netālu no Londonas, likumsargiem sākot plašu meklēšanas operāciju. Meitenes mirstīgās atliekas tika atrasts pēc sešiem mēnešiem mežā, bet slepkava Levijs Belfīlds notiesāts tikai šogad jūnijā.

Tikai prāvas gaitā noskaidrojās, ka The News of the World žurnālisti uzlauzuši Dauleres telefona balss pastu pirmajās dienās pēc viņas pazušanas un pat izdzēsuši dažus ziņojumus, ar to raisot cerības tuviniekos un izmeklētājos, ka viņa varētu būt dzīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits