Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Lielbritānijā pērn imigrantu skaits audzis par piektdaļu straujāk

Pagājušajā gadā Lielbritānijā ieceļojuši par 239 000 cilvēku vairāk nekā to pametuši, liecina ceturtdien publiskotie statistikas dati.

2009.gadā Lielbritānijā ieradās par 198 000 cilvēku vairāk nekā to pameta, tādējādi imigrantu un emigrantu starpība gada laikā pieaugusi par 21%.

Pērnā gada pieaugums lielā mērā skaidrojams ar to, ka samazinājies izbraucēju skaits, jo nedrošajos ekonomiskajos apstākļos bija grūtāk atrast darbu ārzemēs.

Lielbritāniju darba dēļ 2010.gadā atstājuši 179 000 cilvēku, kas ir mazākais skaitlis pēdējo trīs gadu laikā.

Valdība ir solījusi līdz 2015.gadam samazināt starpību starp ieceļotājiem un izceļotājiem līdz desmitiem tūkstošiem un apgalvo, ka pērnā gada rādītāji neatspoguļo radikālos pasākumus, ko tā ieviesusi, jo tie stājušies spēkā tikai 2010.gada maijā.

Nacionālā statistikas biroja (ONS) publiskotie dati liecina, ka ar nolūku palikt Lielbritānijā uz ilgāku laiku pērn valstī ieradušies 575 000 cilvēku, kas nedaudz pārsniedz iepriekšējā gada ilgtermiņa imigrācijas rādītājus - 567 000.

Savukārt ilgtermiņa emigrācijas rādītāji, salīdzinot ar 2009.gadu, ir kritušies, sasniedzot zemāko līmeni sešu gadu laikā. Ja 2009.gadā no valsts uz ilgāku laiku aizbrauca 371 000 cilvēku, tad pagājušajā gadā vien 336 000.

Vairums jauno ieceļotāju Lielbritānijā ieradās, lai studētu, un trīs ceturtdaļas no 228 000 imigrantu studentu pagājušajā gadā bija no Eiropas Savienībai (ES) nepiederošām valstīm.

2010.gadā gandrīz astoņas reizes pieaudzis arī imigrantu skaits no tā dēvētajām A8 valstīm, kuras ES pievienojās 2004.gadā - Čehijas, Polijas, Ungārijas, Slovākijas, Slovēnijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. 2009.gadā no šīm valstīm Lielbritānijā ieradās 5000 cilvēku, bet pagājušajā gadā - 39 000.

Viens no valdības īstenotajiem pasākumiem paredz samazināt kvalificēto darbinieku skaitu, kas ieplūst Lielbritānijā no Eiropas Ekonomiskajai zonai (EEZ) nepiederošām valstīm.

"Lielbritānija, bez šaubām, paliek pievilcīgs galamērķis imigrantiem no A8 valstīm. Ir pieprasījums pēc viņu darba, algas joprojām ir daudz augstākas nekā Polijā vai citās A8 valstīs, un šeit ir labi iesakņojušās A8 kopienas un tīkli, lai palīdzētu jaunajiem (..) imigrantiem atrast darbu un tikt galā ar sarežģījumiem, sākot dzīvi jaunā valstī," atzīmē Oksfordas universitātes pētnieks Karloss Vargass Silva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits