Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Lielbritānijas valdība vēlas pārskatīt izlūkošanas likumus

Lielbritānijas valdība vēlas pārskatīt pašreizējos izlūkošanas likumus, piešķirot drošības dienestiem un policijai lielākas iespējas piekļūt interneta datiem.

Jaunais likums uzliktu par pienākumu tīmekļa vietnēm līdz pat gadam glabāt datus par interneta savienojumiem un nodrošināt tiesībsargājošajām iestādēm piekļuvi tiem, lai palīdzētu izmeklēšanā.

Likumprojekts jau izpelnījies asu kritiku no tehnoloģiju uzņēmumu un aktīvistu puses, kas aizstāv privātās dzīves neaizskaramību.

Tiesību aizsardzības organizācijas "Privacy International" izpilddirektors paziņoja, ka policijai un drošības dienestiem šādi faktiski tiktu atļauts rīkoties kā hakeriem un tas apdraud personas tiesības uz privātumu un arī drošības infrastruktūru.

Pēc bijušā ASV izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda Snoudena nopludinātās informācijas par ASV un to sabiedroto masu izspiegošanas programmām pasaulē tiek plaši diskutēts par to, cik tālu valstis drīkstētu iet, izspiegojot savus pilsoņus.

ASV šobrīd kompānija "Apple" tiesājas ar Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) par orderi, saskaņā ar ko kompānijai būtu jāatbloķē viedtālrunis "iPhone", ko izmantoja viens no uzbrucējiem, kas decembrī Sanbernardino, Kalifornijas štatā, nošāva 14 cilvēkus.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja apgalvo, ka valdība, pirmo reizi pēdējo 15 gadu laikā pārskatot izlūkošanas likumus, netiecas pēc jaunām, plašām pilnvarām.

"Teroristi un noziedznieki darbojas internetā, un mums nepieciešams nodrošināt, lai policija un drošības dienesti neatpaliek no modernās pasaules tempa un turpina aizsargāt britu sabiedrību no daudzajiem nopietnajiem draudiem, ar ko saskaramies," norādīja ministre.

Likumprojektā iestrādāti drošības mehānismi, tostarp paredzot, ka lūgumi piešķirt orderi datu pārtveršanai jāizskata gan iekšlietu ministrei, gan tieslietu komisāram.

Likumprojekts paredz arī paplašināt šifrēšanas pilnvaras, ļaujot amatpersonām pieprasīt tehnoloģiju kompānijām piekļuvi saturam, ja tas tiek atzīts par nepieciešamu.

Lielbritānijas Pārstāvju palātā debates par likumprojektu sāksies tuvāko divu nedēļu laikā, un ministri cer, ka to izdosies pieņemt līdz gada beigām.

Vairāk nekā 100 politiķi, aktīvisti un akadēmisko aprindu pārstāvji ir parakstījuši vēstuli, aicinot valdību nevirzīt šo likumprojektu izskatīšanai parlamentā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits