Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

LMA absolventa darbs izpelnījies Lielbritānijas mediju uzmanību

Pazīstamais Lielbritānijas medijs The Guardian novērtējis Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas absolventa Naura Cinovica "krokainos" šķīvjus, kuru dizains paredzēts, lai apmānītu cilvēka prātu ar nolūku novērst pārēšanos, portālu Diena.lv informēja LMA pārstāve Linda Indriksone. Šobrīd mākslinieks attīstīta šķīvja ideju un uzsāk tā testēšanu.

"Mana ideja ir radīt sajūtu, ka cilvēks apēd vairāk ēdiena nekā patiesībā. Smadzenēm nepieciešamas vismaz 20 minūtes, lai saņemtu ziņu, ka jūtamies paēduši, tāpēc ātrāka ēšana liek domāt, ka mums nepieciešams vairāk ēdiena. Ēdot lēnāk, ziņa par sāta sajūtu smadzenēm tiek nodota laicīgi, un mēs ēdam mazāk," savu ideju skaidro Cinovics.

Šķīvis tiks veidots no caurspīdīga stikla ar domu pārvērst vakariņu ēšanu par sarežģītāku un ilgāku procesu nekā ierasts. Tikt pie kārotā zivs gabala vai noklīduša burkāna šķīvja daudzajos ielokos var izrādīties laikietilpīgs process, būtiski samazinot cilvēka vidējo ēšanas ātrumu. Dizainers izveidojis arī smagus ēšanas piederumus, ar domu padarīt ēšanu līdzīgu fiziskam darbam, tādā veidā paildzinot ēšanas procesu. Katrs viņa izveidotais piederums - nazis, karote vai dakšiņa sver 1,3kg. Testēšanas rezultātā tika pierādīts, ka šo piederumu izmantošana paildzināja vidējo ēšanas laiku no 7 uz 11 minūtēm.

Nauris Cinovis šogad prezentēja savu ideju Portugālē notiekošajā Eiropas kongresā, kas veltīts liekā svara problemātikai (European Congress on Obesity), kurā eksperti izrādīja interesi par šķīvja koncepciju. Atzinīgus vārdus pauduši daudzi nozares eksperti - Pols Kristiansens no Liverpūles Universitātes Psiholoģijas skolas, diētas un iedzīvotāju veselības profesore Sūzena Džeba un uzvedības psihologs Čārlzs Spenss, kā arī veselības psiholoģijas profesore Džeina Ogdena no Surejas Universitātes.

Top komentāri

Pensis
P
Priekš kam jāizgudro velosipēds, ēd ar irbulīšiem un būsi izsalcis.
interesanta mārketinga ideja
i
Bet ne visi cilvēki ēd pārtiku no šķīvjiem. Dēļ datoriem un TV neviens vairs šķīvjos neskatās - nav laika... Šī ideja strādā tikai tiem, kuriem ir laiks sekot sev un parasti šie cilvēki jau ir labā formā un apmeklē sporta zāles un ēd labu un veselīgu dārgāku ēdienu. Aptaukošanās ir mūsdienu nabadzīgo cilvēku slimība, jo mūsdienās pārtika neko daudz nemaksā, bet toties dārgi maksā fiziskas izklaides un tās izklaides, kas ir ārpus mājas.
Nauris Cinovics
N
Saprotu, ka šķīvis domāts izsmalcinātiem cilvēkiem, bet ja ierodos paēst restorānā un pamanu, ka mans ēdiens ir uzlikts uz tāda šķīvja, es justos apkrāpts. Bet ko gan es saprotu, izsmalcināti cilvēki taču tik ļoti pārliecinājuši sevi par savām idejām, ka mēs parastie ļaudis neko nesaprotam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits