Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Londonas tiesa trešdien paziņos lēmumu par Asānža izdošanu Zviedrijai

Londonas Augstā tiesa trešdien paziņos lēmumu par interneta vietnes WikiLeaks dibinātāja Džuljena Asānža izdošanu vai neizdošanu Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās par seksuāla rakstura noziegumiem, piektdien paziņoja tiesa.

Londonas Belmaršas miertiesas tiesnesis 24. februārī nolēma, ka Asānžs ir jāizdod Zviedrijai, bet Asānža advokāti pārsūdzēja šo lēmumu augstākas instances tiesā.

Zviedrija pērn 18. novembrī izdeva starptautisku orderi  Asānža  aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija WikiLeaks brīvprātīgās līdzstrādnieces.

Lielbritānijas policija Asānžu  aizturēja 7. decembrī, taču apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli un tagad viņam jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asānžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

Asānža advokāti mēģina panākt, lai viņš netiek izdots Zviedrijai, norādot, ka Asānža tiesāšana tur nebūs atklāta, jo Zviedrijā lietas par izvarošanu izskata aiz slēgtām durvīm. Advokāts bažījas, ka tas apdraud lietas godīgu izskatīšanu. Turklāt pastāvot bažas, ka Zviedrija varētu viņu izdot ASV.

40 gadus vecais Austrālijā dzimušais datorspeciālists noliedz abu Zviedrijas sieviešu apsūdzības un dēvē tās par politiski motivētām.

WikiLeaks pērn izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā. 28. novembrī tā sāka publiskot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu.

Savukārt šonedēļ WikiLeaks paziņoja, ka aptur jaunu ASV diplomātiskās sarakstes slepeno dokumentu publiskošanu un tagad koncentrēsies uz finansējuma piesaisti, "lai nodrošinātu savu ekonomisko izdzīvošanu", kad vietne "gandrīz gadu ir cīnījusies ar nelikumīgu finanšu blokādi".

Asānžs  preses konferencē Londonā skaidroja, ka tādu kredītkaršu uzņēmumu kā Visa, MasterCard un citu finanšu kompāniju īstenotās blokādes dēļ vietnei "tagad uz laiku jāpārtrauc publicēšanas darbs un jāīsteno finansējuma vākšanas kampaņa".

WikiLeaks dibinātājs skaidroja, ka kopš pagājušā gada decembra "patvaļīgu un nelikumīgu finanšu blokādi īsteno Bank of America, Visa, MasterCard, PayPal un Western Union, kas ir "iznīcinājusi 95% no mūsu ienākumiem", kas nepieciešami, lai segtu WikiLeaks darbības izmaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits