Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Makrona nometne Francijas parlamenta vēlēšanās ieguvusi absolūto vairākumu

Francijā svētdien notikušajā parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā prezidenta Emanuela Makrona izveidotā partija Republique En Marche (Uz priekšu, Republika! - REM) un tās partnere Demokrātiskā kustība (MoDem) izcīnījusi absolūto vairākumu, noskaidrots pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas.

Sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma Ipsos aplēses rāda, ka REM varētu būt ieguvusi 319 no kopumā 577 vietām parlamentā.

Tikmēr MoDem parlamentā varētu iegūt 42 mandātus.

Konservatīvā Republikāņu partija varētu iegūt 126 vietas, bet sociālisti - 46. Galējie kreisie parlamenta jaunajā sasaukumā varētu būt pārstāvēti ar 26 deputātiem, bet galējie labējie - ar astoņiem.

Vēlētāju aktivitāte otrajā kārtā bijusi zema. Aplēsts, ka nobalsojuši tikai 44% balsstiesīgo.

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien apsveikusi Makronu ar pārliecinoša vairākumu iegūšanu svētdien notikušajā parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā, pavēstīja Merkeles pārstāvis.

Merkeles preses pārstāvis Štefens Zeiberts tviterī slavēja Makrona nometnes sniegumu vēlēšanās, piebilstot, ka kanclere vēlas "turpmāku labu sadarbību Vācijai, Francijai, Eiropai".

Arī Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls apsveica vēlēšanu rezultātus, tviterī norādot, ka tie "nobruģē ceļu reformām Francijā un Eiropā".

Atjaunināts virsraksts un visa ziņa

Top komentāri

tik daudz kļūdu
t
Makrona partijai ir nevis 319, bet 306 vietas. Republikāņiem ir nevis 126, bet 113. Sociālistiem ir nevis 46, bet 29. Galēji kreisajiem ir nevis 26, bet 17 vietas. Kur Diena ir ņēmusi tik neprecīzus skaitļus????????
kas
k
Vai franču sociālisti ir šo vēlēšanu lielākie zaudētāji vai tomēr ieguvēji? Formāli Sociālistu partijas vietu skaits ir sarucis no 258 uz 29. Gandrīz 10 reizes mazāk. Tomēr, ja ņemt vērā, ka Makrons ir bijušais sociālistu valdības ministrs un ka par viņu ir balsojis vairākums no sociālistu vēlētājiem, tad viss izskatās mazliet citādi. Sociālisti ir nomainījuši ādu.
atkal
a
Diena atkal nosaukumus tulko no krievu valodas. Pilnīgs sviests! Atkal: "Republique En Marche (Uz priekšu, Republika! - REM)", tāpat kā krieviski: "Вперёд, Республика!". Pareizs nosaukums ir "La République en marche" (starp citu, tikai pirmie divi vārdi ir ar lielo burtu). Vārdiņš "La" norāda, ka tā nav uzruna. Arī nav nekāda komata pēc vārda "République", kas būtu jāliek uzrunas gadījumā. Tulkojums latviski būtu "Republika kustībā".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits