Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Makrons mēģina reformēt Eiropu

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien uzsāka trīs dienu ilgu braucienu pa Centrāleiropas un Dienvidaustrumeiropas valstīm, lai iegūtu atbalstu paša piedāvātajām ambiciozajām Eiropas Savienības (ES) reformām. Nākamnedēļ viņš Parīzē uzņems Vācijas, Itālijas un Spānijas līderus, bet pēc tam satiks arī Beniluksa valstu vadītājus. Makrona ārpolitisko manevru mērķis ir vairot Francijas ietekmi ES laikā, kad bloks piedzīvo haotisku šķiršanos no Apvienotās Karalistes. Veidojot ES reformatora tēlu, trīs mēnešus nostrādājušais prezidents arī vēlas apturēt vēlētāju atbalsta kritumu Francijā.

Vakar Makrons pabija Austrijas pilsētā Zalcburgā, kur tikās ar Austrijas kancleru, kā arī Slovākijas un Čehijas premjerministriem. Šodien viņš ierodas Bukarestē, lai runātu ar Rumānijas prezidentu un valdības vadītāju, bet rīt Francijas prezidents apmeklēs Bulgārijas Melnās jūras kūrortpilsētu Varnu, kur viņu uzņems Bulgārijas prezidents un premjers. Brauciena laikā Makrons metīs līkumu Ungārijai un Polijai, kuru labējās valdības viņš ir apsūdzējis ES vērtību necienīšanā.

Galvenais apspriežamais jautājumus visās trijās Francijas prezidenta pieturvietās būs viņa lobētās izmaiņas ES direktīvā, kas atļauj uzņēmumiem uz laiku nosūtīt darbiniekus uz citām bloka dalībvalstīm un maksāt viņiem attiecīgajā valstī noteikto minimālo atalgojumu, bet neveikt tur prasītos sociālos maksājumus par viņiem. Makrons apgalvo, ka to izmanto Austrumeiropas uzņēmumi, lai dempingotu savus konkurentus bagātākajās ES dalībvalstīs, arī Francijā.
 
Francijas prezidents uzskata, ka ārvalstu uzņēmumi, kuri negodīgi konkurē ar vietējām kompānijām, veicinājuši preteiropeiska noskaņojuma pieaugumu sabiedrībā, ko šogad notikušajās Francijas prezidenta vēlēšanās izmantojuši labējie un kreisie populisti. 

Eiropas Komisijas piedāvātās izmaiņas direktīvā paredz, ka no vienas ES dalībvalsts uz citu dalībvalsti komandējumā nosūtītie darbinieki tur nevarētu strādāt ilgāk par 24 mēnešiem un viņiem būs jāsaņem tikpat liels atalgojums kā vietējiem. Makrons piedāvā komandējumu maksimālo laiku samazināt līdz 12 mēnešiem. Francija arī prasa pastiprināt cīņu pret direktīvas krāpniecisku izmantošanu.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 24.augusta, numurā!

Top komentāri

makaronam jàéd biezpiens
m
àksts aizmirsis neseno skandàlu, kad vinjs pats gribéja pàrcelr Whirlpool razosanu uz Poliju, lai varétu maksàt ceturtdaljalgas, bet preci pàrdor Francijà par pilnu cenu.
Atklājās
A
Sāk rēgoties projekta Makrons ''āža kāja''.
ceturtā diktatūra
c
Makronu reklamējušo un bīdījušo mediju īpašnieki ir izmisumā. Pirmo 100 dienu laikā Makrona reitings ir nokrities no 64% uz 36%. Makrona reitings krīt daudz straujāk nekā Sarkozī vai visnepopulārākajam prezidentam Olandam. Nekas vairs nelīdz. Politisko ziepju burbulis plīst, burbuļa atliekas tūlīt aizlidos. Lietā tiek likta smaga artilērija - Makrona sieva piesakās par krustmāti zoodārza dzīvniekiem un saīsina brunču garumu. Bet arī tas nelīdz. Pēdējais arguments: Makrona reitings īstenībā nevis krīt, bet gan aug, jo vēlēšanu pirmajā kārtā viņam bija tikai 24%, bet tagad, lūk, veseli 36%. Un vispār, ja grafiku apgriez otrādi, tad tas izskatās tīri smuki.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits