Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Marokāņi ielaužas Spānijas anklāvā Seutā

Negaidī ta migrācijas krīze uzliesmojusi Spānijas Ziemeļāfrikas anklāvā Seutā, kur pirmdien ieradušies aptuveni 6000 nelegālo ieceļotāju no kaimiņos esošās Marokas. Ievērojot starp abām valstīm noslēgto vienošanos, liels skaits pilngadīgo vakar nosūtīti atpakaļ. Seutā ieradušies Spānijas armijas un policijas papildspēki, bet premjerministrs Pedro Sančess atcēlis dalību Āfrikas problēmām veltītā samitā Parīzē, lai visu uzmanību pievērstu krīzes risināšanai.

Spānijas mediji vēsta, ka Marokas robežsargi pat neesot centušies aizturēt migrantus. Tādēļ pieļauta versija, ka invāzija notikusi ar Marokas varasiestāžu klusu atbalstu un ir savdabīga atriebība par to, ka Spānijā kopš pagājušā mēneša ārstējas separātistu grupējuma Polisario fronte, kas cīnās par Rietumsahāras neatkarību, līderis Brahims Gali.

Trīs gadu norma

"Invāzija bija tik strauja, ka mums pat bija grūti saskaitīt, cik cilvēku iekļuvuši Seutā," radiostacijai Cadena SER stāstījis Seutas valdības vadītājs Huans Vivass. Spānijas Iekšlietu ministrija vakar ziņoja, ka anklāvā iekļuvuši vismaz 6000 cilvēku, starp kuriem esot arī aptuveni 1500 nepilngadīgo, turklāt gandrīz visi no viņiem ir Marokas pilsoņi. BBC atgādina, ka starp Spāniju un Maroku noslēgtais līgums paredz, ka pilngadīgie pilsoņi, kuri nelegāli mēģinājuši šķērsot robežu, Marokai jāuzņem atpakaļ. Par nepilngadīgajiem, kuri Spānijas teritorijā ieradušies bez pieaugušiem tuviniekiem, rūpes uzņemas Spānijas valdība.

AP ziņo, ka kopš šā gada sākuma līdz 15. maijam Seutu nelegāli bija sasnieguši 457 migranti, bet pagājušajā gadā tur ieradās 2228 – tātad vienas diennakts laikā izpildīta teju vai trīs gadu norma. Seutas anklāvu no Marokas nodala divi 10 metrus augsti žogi, pāri kuriem pārrāpties ir sarežģīti, tādēļ migranti izvēlējušies citu maršrutu. Viņi nelielās gumijas laiviņās, izmantojot piepūšamos peldriņķus, bet daži pat brienot pa Vidusjūras ūdeni bēguma laikā, apgājuši vairākus molus, kas pilda jūras robežas funkcijas, un nonākuši vienā no Seutas pludmalēm. Vismaz viens vīrietis jūrā noslīcis, bet vairākiem cilvēkiem palīdzību snieguši spāņu mediķi.

Marokas raidīts signāls?

Līdz vakardienas pusdienlaikam uz Maroku bija nosūtīti 2700 cilvēki, paziņojis Spānijas iekšlietu ministrs Fernando Grande-Marlaska. RTVE viņš pavēstījis, ka Seutā jau ieradušies 200 karavīru un 200 īpašo uzdevumu vienību policistu. Viņi pastiprinās robežapsardzes spēkus, kuru sastāvā ir 1100 vīru. Tiesa, tas vairāk domāts kārtības uzturēšanai un psiholoģiska iespaida atstāšanai, jo pielietot spēku pret migrantiem neviens negrasās.

AFP vēsta, ka arī vakar pie žoga, kas nošķir Seutu no Marokas, pulcējušies ļaužu pūļi. Spāņu robežsargu virzienā lidojuši akmeņi, taču vēlāk Marokas robežsargi izmantojuši asaru gāzi un īsā laikā izklīdinājuši potenciālos robežpārkāpējus.

Jautājums – kādēļ marokāņi tā nerīkojās iepriekšējā dienā? Spānijas mediji uzsver, ka pirmdien viņi nebija piepūlējušies, lai nepieļautu nelegālo robežas šķērsošanu, un uz notiekošo raudzījušies ar uzsvērtu vienaldzību. Deutsche Welle raksta, ka šis incidents varētu būt saistīts ar Marokas aizvainojumu par to, ka vienā no Spānijas slimnīcām no Covid-19 ārstējas Polisario frontes vadītājs B. Gali. Kad ziņas par to nonāca līdz Rabatai, Marokas Ārlietu ministrija izplatīja paziņojumu, stingrā tonī paužot savu neapmierinātību ar to, ka Spānija ne tikai uzņēmusi B. Gali, kurš uzrādījis dokumentus uz cita vārda, bet pat nav uzskatījusi par nepieciešamu informēt Maroku par to. "Spānijas lēmums atstās sekas uz abu valstu attiecībām," daudznozīmīgi bija norādīts paziņojumā. Pirmdien, kad marokāņi masveidā centās ielauzties Seutā, Marokas amatpersonas atteica komentārus starptautiskajām ziņu aģentūrām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits