Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Merkele vēlas atbildes apsūdzībās par ASV spiegošanu Eiropā

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien uzrunā parlamentā aicināja sniegt atbildes nopietnajās apsūdzībās par ASV spiegošanu Eiropā, norādot, ka atklātie jautājumi rada plaisu transatlantiskajās attiecībās.

Merkele savu uzrunu parlamenta apakšpalātā uzsāka, pieminot apsūdzības par ASV spiegošanu Vācijā, tostarp arī Vācijas kancleres telefona sarunu noklausīšanos.

"Transatlantiskajās attiecībās un līdz ar to arī sarunās par brīvo tirdzniecības līgumu pašlaik pārbaudījumu rada apsūdzības pret ASV un datu vākšanu," sacīja Merkele. "Šīs apsūdzības ir nopietnas. Par tām ir vajadzīgi paskaidrojumi un nākotnei jāatjauno uzticība."

Vācijas likumdevēji vēlāk atgriezīsies parlamentā, lai debatētu par izskanējušajām apsūdzībām par ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) plašo izlūkošanas programmu.

Jau vēstīts, ka Vācija oktobrī izsauca uz Ārlietu ministriju ASV vēstnieku saistībā ar apsūdzībām, ka ASV specdienesti izspiegojuši Merkeles mobilā telefona sakarus. Apsūdzības, ka ASV izspiegojušas Merkeli, sākotnēji parādījās žurnāla Der Spiegel pētījumā. Kad informāciju bija izvērtējuši Vācijas specdienesti, Berlīnē, pēc visa spriežot, bija radies priekšstats, ka aizdomas ir pietiekamas, lai konfrontētu ASV.

Atsaucoties uz bijušā ASV specdienestu darbinieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem materiāliem, medijos pēdējā laikā parādījušās daudzas publikācijas par ASV izlūkdienestu vērienīgajām izspiegošanas programmām. Publikācijas izraisījušas spriedzi Vašingtonas attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem.

Savukārt britu un vācu prese iepriekš ziņoja, ka arī Lielbritānija izspiegojusi savus ES sabiedrotos, ka ASV izlūkdienesti veikuši noklausīšanos ES ēkās Briselē un Vašingtonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits