Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Miris Austrijas pēdējā imperatora Hābsburga dēls

Vācijā 98 gadu vecumā pirmdien miris Austrijas pēdējā imperatora vecākais dēls Oto Hābsburgs-Lotringens, zināms arī kā erchercogs Oto fon Hābsburgs. Viņš bija aktīvs totalitārisma noliedzējs un Eiropas vienotības ideju aizstāvis.

O. fon Hābsburgs dzimis 1912. gadā un jau desmit gadu vecumā pēc sava tēva Čārlza nāves kļuva par Hābsburgu nama galvu. Hābsburgi bija ietekmīgākā ģimene Austroungārijas impērijā - tā sniedzās no Austrijas līdz pat mūsdienu Rumānijas teritorijai - līdz tās sabrukumam pēc Pirmā pasaules kara. Pēc kara ģimene devās trimdā.

Trīsdesmitajos gados erchercogs vēlējās atgriezties dzimtenē, lai aizsargātu tautiešus no nacistiskās Vācijas vadītāja Ādolfa Hitlera iebrukuma, tomēr neguva pietiekamu atbalstu.

No imperatora troņa tiesībām O. fon Hābsburgs oficiāli atteicās 1961. gadā, piecus gadus vēlāk saņemot atļauju atgriezties Austrijā. Tomēr jau kopš piecdesmitajiem gadiem Austrijas pēdējā imperatora dēls mājvietu radis Vācijas federālajā zemē Bavārijā. Laika posmā no 1979. līdz 1999. gadam viņš pārstāvējis savu apgabalu arī Eiropas Parlamentā.

«Viņš sniedza ievērojamu ieguldījumu dzelzs priekškara atvēršanā un mierpilna mūsu kontinenta apvienošanā - tas bijis šķirts pārāk ilgu laiku,» Eiropas Komisijas vadītāja Žozē Manuela Barrozo vārdus citē AP.

No aktīvas sabiedriskās dzīves augstdzimušais kungs atkāpās pērn līdz ar sievas Regīnas nāvi. Viņiem ģimenē uzauguši septiņi bērni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits