Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

No Eiropas muzejiem izzog degunradžu ragus

Eiropas muzejos valda trauksme par degunradžu ragu zādzību sēriju. Par jaunāko upuri kļuvis muzejs Vācijas pilsētā Ofenburgā, kur nozagto ragu vērtība sasniedz 50 tūkstošus eiro (aptuveni 35 tūkstoši latu).

Vācijas muzejā zādzību gaišā dienas laikā pastrādāja četru cilvēku grupa. Divi iesaistījās sarunā ar muzeja darbiniekiem, lai novērstu uzmanību, kamēr pārējie no sienas nocēla izbāzto degunradža galvu un ar āmuriem atdalīja ragus. «Divi vīrieši iebāza ragus somā un pameta muzeju. Tajā pašā laikā atlikušie divi pēkšņi zaudēja interesi par sarunu ar darbiniekiem un sekoja paziņām,» policijas ziņoto pārstāstīja The Local.

Šonedēļ arī Lielbritānija informēja par līdzīgu zādzības mēģinājumu. Četri vīrieši Norvičas pils muzejā sagrāba degunradža galvu un metās bēgt, taču darbiniekiem izdevās vērtīgo eksponātu pārtvert. «Degunradžu ragi ir ārkārtīgi vērtīgi. Mēs, iespējams, esam pirmais muzejs, kam izdevies novērst šādu noziegumu,» Norvičas muzeja direktore Vanesa Treviljana stāstīja BBC.

Pagājušajā gadā vien visā Eiropā fiksēti vairāki desmiti šādu zādzību. Ņemot vērā noziegumu līdzību, policija pieļauj, ka vainojams kāds starptautisks grupējums. Ragi izzagti no muzejiem, pilīm vai citām ekspozīcijas vietām arī Čehijā, Beļģijā, Vācijā, Francijā, Itālijā, Portugālē, Zviedrijā un citur. Daudzviet Eiropā, piemēram, slavenajā Londonas Dabas vēstures muzejā, piesardzības nolūkos darbinieki eksponātiem paši noņēmuši ragus, paslēpuši tos un īstos aizstājuši ar mākslīgajiem.

Degunradža ragi tiek uzskatīti par īstu dārgumu, kas vērtībā pārsniedz pat zeltu. Melnajā tirgū to cena var sasniegt 42 tūkstošus latu kilogramā. Ik gadu ragu dēļ nogalina simtiem dzīvnieku.

Par īpaši vērtīgiem ragi uzskatīti Āzijā, kur tiem piedēvē dzimumtieksmi stimulējošas un arī dziedinošas īpašības. Taču dzīvnieku eksperti cenšas šo mītu kliedēt. Doktors Rejs Amins no Londonas Zooloģijas biedrības telekanālam PBS norādīja, ka «degunradža rags ir tikpat dziedinošs kā pašam savu nagu graušana».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits