Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Norvēģijā Muhameda karikatūru uzbrukuma lietā apsūdzētie vainu noliedz

Trīs vīrieši, kurus tur aizdomās par uzbrukuma plānošanu 2005.gadā pravieša Muhameda karikatūras publicējušā dāņu laikraksta redakcijai, otrdien Oslo sāktajā tiesas prāvā nolieguši savu vainu apsūdzībās.

Terorakta plānošanā un spridzekļu izejvielu glabāšanā tiek apsūdzēti Ķīnas uiguru minoritātes pārstāvis un Norvēģijas pilsonis Mīkaels Davuds, kuram, kā uzskata, ir sakari ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda, Irākas kurds Šavans Sadeks Saīds Budžaks un Norvēģijā mītošais uzbeks Davids Jākobsens.

Atbilstoši apsūdzības puses versijai trijotne gatavojusi uzbrukumu laikrakstam Jyllands-Posten, bet tad par mērķi izraudzījusies karikatūristu Kurtu Vestergordu, kuru tie plānojuši nogalināt.

Trijotne tika arestēta 2010.gada jūlijā, kad bija iegādātas spridzekļu pagatavošanā izmantojamas vielas. Budžakam piederošā pagrabā policija atrada ūdeņraža pārskābi un acetonu.

Atbilstoši Norvēģijas izlūkdienesta PST ziņām uzbrukumu plānotājs bijis 40 gadus vecais Davuds, kuram bijušas saites ar grupējumu Al Qaeda, kas viņu laika posmā no 2008.gada novembra līdz 2010.gada jūlijam nometnē Pakistānā apmācījis darbam ar sprāgstvielām.

Davuds noliedz, ka viņam būtu bijuši jelkādi sakari ar Al Qaeda. Ar advokāta starpniecību viņš apliecināja, ka kopš ierašanās Norvēģijā 1999.gadā nav ceļojis uz Pakistānu.

Davuds un 38 gadus vecais Budžaks, kas kopš aresta brīža tiek turēti apcietinājumā, atzinušies, ka plānojuši uzbrukumu. Tiesa, viņu versijas par to, kas bijis uzbrukuma mērķis, atšķiras. Viņi arī noliedz, ka plāni būtu pielīdzināmi terorismam.

Davuds sacīja, ka personīgas atriebības vadīts grasījies uzbrukt kādam ar Ķīnu saistītam objektam. Savukārt Budžaks norādīja, ka uzbrukumu mērķis bijusi Jyllands-Posten redakcija un Vestergords, tomēr ieceres bijušas gaužām aptuvenas, tāpēc tās par terorisma plānu nevar uzskatīt.

Jakobsens - trešais vīrs - pats 2009.gada novembrī brīvprātīgi pieteicās policijā un noliedz jelkādu atbildību. Patlaban viņš atrodas brīvībā.

Ja apsūdzēto vaina tiks pierādīta tiesā, viņiem draud līdz 20 gadiem cietumā. Prāva turpināsies līdz decembra beigām, bet spriedums ir sagaidāms nākamā gada sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits