Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Orbāns: Sorosa kritika ir "kara pieteikums"

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien paziņojis, ka ASV miljardiera Džordža Sorosa viņa virzienā vērstā kritika ir "kara pieteikums".

Soross ceturtdien aicināja ungārus un Eiropas Savienību (ES) pretoties Ungārijas eiroskeptiskā premjera valdībai, nodēvējot to par "mafijas valsti".

Ungārijas valdība aprīlī pieņēma grozījumus augstākās izglītības likumā, kas apdraud Sorosa dibināto Centrāleiropas Universitāti (CEU), kas kopš 1991.gada darbojas Budapeštā. Valdības lēmums izsauca plašus protestus Ungārijā.

Konflikts par CEU ir daļa no plašāka strīda starp Orbānu un Sorosu, kura "atvērtas sabiedrības" ideāls disonē ar Orbāna vēlmi pārvērst Ungāriju par "neliberālu valsti".

"Tas ir kara pieteikums. Mēs saskaramies ar finanšu spekulantu, kas sapelnījis milzu naudu (..), iegrūžot daudzus nabadzībā," paziņoja Orbāns.

Viņš sacīja, ka Soross atbalstītās nevalstiskās organizācijas darbojas kā spiegu tīkls, kas īsteno Sorosa politiku, tostarp veicina imigrāciju Eiropā un Ungārijā.

Soross, kura fondu "Open Society Foundation" Ungārijas valdība ir kritizējusi par jaukšanos Ungārijas iekšpolitikā, ceturtdien Briselē sacīja, ka Orbāns savu politiku veidojis kā personisku konfliktu starp viņiem abiem.

"Viņš piešķīris sev Ungārijas suverenitātes aizstāvja lomu un mani ataino kā šaubīgu valūtas spekulantu, kurš izmanto savu naudu, lai pārpludinātu Eiropu, sevišķi dzimto Ungāriju, ar nelegālajiem imigrantiem, kas ir daļa no neskaidra, bet zemiska plāna," sacīja Soross.

"Es tāds neesmu," viņš piebilda, un brīdināja, ka pilsoņiem ir jāaizstāv demokrātija no iekšpuses.

Ungārijā dzimušais Soross norādīja, ka pretošanās Orbāna politikai Ungārijā droši vien ir pārsteigusi Orbānu tik pat ļoti, cik viņu.

"Es apbrīnoju drosmi, ar kādu Ungārijas iedzīvotāji ir pretojušies Orbāna izveidotās mafijas valsts krāpšanai un korupcijai," sacīja Soross, kurš šo "mafijas valsti" salīdzināja ar totalitāru režīmu, kas "saglabā demokrātijas fasādi, bet tā līderi izmanto savu kontroli pār medijiem, tiesu varu un citas ietekmes sviras, lai padarītu sevi bagātus un paliktu pie varas".

Orbāns savukārt sacīja, ka Sorosa politika ir vērsta pret demokrātiju un viņa atbalstītās nevalstiskās organizācijas nav caurspīdīgas un darbojas kā mafija.

Top komentāri

reptilis
r
Tieši tā - tā ir Sorosa mafija,kura nepiedalās atklāti vēlēšanās ,bet darbojas aizkulisēs,kā ietekmes grupas dažādās partijās,jo saprot,ka neviena tauta nav pašnāvniece....,bet ""vardīti""var vārīt lēnām.....to mēs labi redzam arī Latvijā.
LD
L
Soross ir jātiesā par iejaukšanos citu valstu iekšējās lietās. Sēdēs vienā kamerā ar Putinu.
acu bolítájs
a
Ir grúti atrast vél lieláku cilvéces nídéju ká soross. Kopá ar saviem chomiem morganiem, rokafelleriem, openheimeriem un páréjiem vienádi domájoshajiem. Un tikko ká káds pasaka - es negribu bázt galvu júsu cilpá, tá túlít slikts, túlít antidemokráts utt. Pretígi! Bet skaidrs, ka laikam jau ir par vélu kaut ko mainít. Paliks viedie ar savu "zelta miljardu" un varés valdít pár visiem vél dzívi palikushajiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits