Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

papildināta - zinātnieki: ASV NASA pavadoņa atlūzas nokritīs Itālijas ziemeļos vai Indijas okeānā

Itālijas kosmiskās aģentūras aprēķini liecina, ka ASV NASA nefunkcionējošā zinātniski pētnieciskā pavadoņa UARS (Upper Atmosphere Research Satellite – Satelīts atmosfēras augšējo slāņu izpētei), piektdien, 23. septembrī, visticamāk, nokritīs Itālijas ziemeļu rajonos, vēsta aģentūra Itar-Tass.

Atbilstoši aģentūras speciālistu veiktajai datormodelēšanai, nav izslēgts, ka tie 11 metrus garā un 6,5 tonnas smagā aparāta fragmenti, kuri nesadegs Zemes atmosfērā, aptuveni pl. 19:00 pēc vietējā laikā (ap pl. 20:00 pēc Latvijas laika) nokritīs Lombardijas, Pjemontas, Valles d'Aostas un Ligūrijas teritorijās.

Itālijas ziemeļos jau izsludināta paaugstināta Nacionālā civilās aizsardzības dienesta gatavība, savukārt vietējās radiostacijas iesaka iedzīvotājiem neatstāt mājas visā „riska periodā”, kas sāksies pl. 14:00 un beigsies pēc pusnakts.

Tikmēr ASV NASA speciālisti izteikuši prognozi, ka UARS beigs pastāvēt laika posmā no 12:42 23. septembrī līdz 18:42 24. septembrī (pēc Latvijas laika) un tā atlūzas nokritīs Indijas okeāna akvatorijā, aptuveni 1600 km uz dienvidiem no Pērtas Austrālijā, rajonā ar koordinātēm 46,1 grāds dienvidu garuma un 112,7 austrumu platuma. Tiesa, šīs prognozes vēl solīts precizēt.

Jau agrāk ASV NASA apstiprināja, ka pavadoņa UARS atlūzas nokritīs uz Zemes 23. septembra vakarā un izslēdza iespēju, ka atlūzas varētu nokrist Ziemeļamerikas teritorijā.

Ar pavadoņa, kas pārtrauca darboties 2005. gadā, izsekošanu nodarbojas ASV Apvienotā kosmisko operāciju centra speciālisti. Centrs atrodas Vandenbergas aviobāzē Kalifornijas štatā.

Atbilstoši NASA aprēķiniem, uz Zemes virsmas var nokrist 26 nesadeguši pavadoņa fragmenti, kuru kopējā masa var sasniegt 532 kilogramus. Pats lielākais no tiem varētu būt aparāta karkass ar masu 150 kilogrami. Attālums starp pirmo un pēdējo nokritušajām atlūzām, domājams, sasniegs 804 kilometrus.

Jāpiebilst, ka 7. septembrī NASA sarīkoja preses konferenci, kuras laikā tika paziņots, ka varbūtība, ka UARS nokrišanas brīdī kādam varētu trāpīt atlūzas, ir 1 pret 3200. “Cilvēku nāves vai bojājumu nodarīšanas īpašumam varbūtība ir ārkārtīga maza,” norādīja NASA, uzsverot, ka kopš kosmiskās ēras sākuma 1950. gadu beigās nav bijis neviena gadījuma, kad pavadoņu nokrišanas laikā būtu cietis kāds cilvēks, tāpat nav ziņu par jebkādiem būtiskiem zaudējumiem, kas būtu radīti īpašumam.

Pavadonis UARS tika palaists 1991. gada 12. septembrī no daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa Discovery. 2005. gadā NASA atteicās no pavadoņa tālākas ekspluatācijas, un šī iemesla dēļ izlietoja visu tajā esošo toksisko degvielu. Savukārt aizvadītā gada decembrī NASA pazemināja UARS orbītu, lai samazinātu pavadoņa atrašanās kosmosā laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits