Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pastāv bažas par Turcijas kurdu izceļošanu uz Vāciju

Vācijas lielākā kurdu organizācija bažījas par iespējamo Turcijas kurdu izceļošanu uz Vāciju, ja situācija Turcijā pēc neveiksmīgā puča pasliktināsies.

Stambulas prokuratūra ir pieprasījusi piecu gadu cietumsodu bijušajam cilvēktiesību advokātam Selahatinam Demirtašam, kurš ir kurdu Tautas demokrātiskajā partijas (HDP) līdzpriekšsēdētājs. Viņš apsūdzēts terorisma propagandā un par sakaru saglabāšanu ar ieslodzīto Turcijas kurdu separātistu bruņotā grupējuma Kurdistānas strādnieku partija (PKK) līderi Abdullu Edžalanu.

"Atkal pastāv konflikta risks starp drošības spēkiem un PKK," vācu raidorganizācijai Deutsche Welle norādīja Vācijas kurdu tiesību aizstāvju grupas KGD priekšsēdētājs Ali Topraks, piebilstot, ka PKK ir draudējusi ar uzbrukumiem, ja Edžalans netiks atbrīvots.

Topraks uzskata, ka jebkura situācijas saasināšanās var pamudināt Turcijas kurdus doties bēgļu gaitās uz Vāciju.

"Ja situācija neuzlabosies, ja izcelsies pilsoņu karš, var sākties masveida izceļošana no Turcijas uz Eiropu," sacīja Topraks.

PKK 1984.gadā sāka bruņotu cīņu pret Turciju, pieprasot autonomu teritoriju kurdiem, kas ir Turcijas lielākā minoritāte. Šajā cīņā nogalināti vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku.

Karadarbība starp Turcijas drošības spēkiem un PKK kaujiniekiem atsākās pagājušā gada vasarā, kad sabruka divus gadus ilgušais pamiers, Ankarai sākot uzlidojumus PKK nometnēm Irākas ziemeļos.

Turcija un tās Rietumu sabiedrotie uzskata PKK par teroristu organizāciju.

Kopš pamiera sabrukšanas PKK kaujinieki nogalinājuši vairāk nekā 600 Turcijas drošības spēku locekļu, liecina ziņu aģentūras Anadolu apkopotie un 31.jūlijā publiskotie dati.

Valdības spēki savukārt likvidējuši vairāk nekā 7000 kaujiniekus Turcijā un Irākas ziemeļos, vēstīja aģentūra. Šiem datiem gan nav iespējams iegūt neatkarīgu apstiprinājumu.

Aktīvisti apgalvo, ka kaujās gājuši bojā arī mierīgie iedzīvotāji.

Topraks intervijā Deutsche Welle norādīja, ka karadarbības dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest 500 000 kurdu. Nopostīti veseli ciemati un pilsētas.

Turcijas valdības sāktās "tīrīšanas" pēc neveiksmīgā valsts apvērsuma mēģinājuma pagājušajā mēnesī situāciju ir tikai pasliktinājušas.

Topraks sacīja, ka viņi jau mēnešiem ilgi brīdinājuši par jaunu bēgļu krīzi Turcijā, bet neviens nav gribējis klausīties.

"Tagad ne tikai kurdi domā, kā tikt prom, bet arī daudzi demokrāti un cilvēki no opozīcijas," viņš piebilda.

Topraks uzskata, ka šis ir tikai sākums un arvien vairāk cilvēku vēlēsies pamest Turciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits