Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Piekāpjoties ES spiedienam, Ungārija neīstenos centrālās bankas neatkarību iegrožojošu likumu

Piekāpjoties Eiropas Savienības (ES) spiedienam, Ungārija piektdien paziņoja, ka neīstenos likumu, kas ierobežotu centrālās bankas neatkarību. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns sacīja, ka valsts atteiksies no plāna, kas paredz apvienot centrālo banku un finanšu tirgu regulējošo institūciju. Ja šis plāns īstenotos, Ungārijas centrālā banka būtībā zaudētu savu neatkarību.

Eiropas Komijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu trešdien paziņoja, ka no Orbāna ir saņēmis solījumu grozīt vairākus likumus, kas, pēc EK uzskata, neatbilst demokrātijas normām. Otrdien EK sāka pārkāpuma procedūru pret Ungāriju saistībā ar tās centrālās bankas, datu aizsardzības institūcijas un tiesnešu pensionēšanās vecuma reformām. Ungārijai ir dots mēnesis laika, lai veiktu grozījumus atbilstošajos likumos.

ES iepriekš arī piedraudēja, ka ungāri nedabūs starptautisko aizdevumu, ja neatteiksies no demokrātiju iegrožojošiem likumiem.

Notikumi Ungārijā pašlaik nonākuši pasaules sabiedrības uzmanības centrā, jo šajā valstī samilzt ekonomiskās problēmas un 1.janvārī stājās spēkā jauna konstitūcija, kas, pēc pilsonisko un cilvēktiesību aktīvistu grupu uzskata, vājinās demokrātisko pārvaldi un līdzsvaru.

ES un Starptautiskā Valūtas fonda misija 16.decembrī pārtrauca sarunas ar Ungāriju, kurā tika spriests par starptautisko aizdevumu šai valstij, par iemeslu minot centrālās bankas neatkarību iegrožojošu likumu. EK toreiz uzsvēra, ka centrālo banku neatkarība ir viens no Māstrihtas līguma pamatprincipiem, kas liedz ES dalībvalstīm mēģināt ietekmēt nacionālās centrālās bankas to uzdevumu veikšanā.

Ungārija savu ekonomikas problēmu risināšanai plāno no SVF un ES prasīt 15 līdz 20 miljardu eiro (10,5–14 miljardu latu) lielu aizdevumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kijiva: Krievi sāk izjust "šāviņu badu"

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģener...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits