Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Polija atsāk Ukrainas labības tranzītu

Polija no piektdienas atsākusi Ukrainas labības un citu pārtikas produktu tranzītu caur savu teritoriju, daļēji atceļot gandrīz nedēļu spēkā bijušo importa aizliegumu, kas tika ieviests saistībā ar vietējo lauksaimnieku protestiem.

Polijas varasiestādes piektdien paziņoja, ka caur valsti var transportēt atsevišķus pārtikas produktus, piemēram, cukuru, gaļu, augļus un dārzeņus, tomēr ukraiņu eksportētāji nedrīkst sarakstā iekļautos produktus pārdot Polijas tirgū.

"Mēs pieņemam, ka pārbaudes būs diezgan raitas, jo pagaidām nav pazīmju, ka veidotos rindas," radiostacijai "RMF24" teica Polijas muitas vadītājs Bartošs Zbaraščuks.
Tranzītu Polija atļāva no piektdienas pusnakts, kad spēkā stājās valdības regulējums, ar kuru tiek atcelts eksporta aizliegums.
Polija un citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kas robežojas ar Ukrainu, ieviesušas pagaidu aizliegumu Ukrainas labības eksportam pēc tam, kad vietējie lauksaimnieki protestēja par cenu kritumu saistībā ar lētākās ukraiņu produkcijas pieplūdumu.
 
Lai aizsargātu vietējos lauksaimniekus, Ungārija un Polija sestdien nolēma aizliegt labības un citu pārtikas produktu importu no Ukrainas.
Gan Polija, gan Ungārija paziņojušas, ka aizliegumi būs spēkā līdz 30.jūnijam.
Arī Slovākija pirmdien paziņoja, ka uz laiku pārtrauks graudu un citu produktu importu no Ukrainas, taču ne tranzītu.
 
Otrdien Polija un Ukraina vienojās, ka tiks atļauts Ukrainas lauksaimniecības produkcijas tranzīts caur Poliju, ievērojot stingras pārbaudes un kontroli, piemēram, kravām izmantojot elektroniskus zīmogus.
 
Tāpat nedēļu Polijas muitnieki eskortēs ukraiņu eksporta preces vedošās automašīnas.
"No acīm tādus transportlīdzekļus izlaidīsim tikai tad, kad tie iebrauks ostā, piemēram, labības iekraušanai kuģī, vai atstās Polijas teritoriju," paziņoja muitas pārstāvis.
Lai gan Polija ir viena no uzticīgākajām Ukrainas sabiedrotajām cīņā pret Krievijas agresiju, tomēr tā izpelnījās kritiku par vienpusējo aizliegumu, kas tika pieņemts bez konsultācijām ar Kijivu vai Briseli.
 
Loģistikas problēmu dēļ labība ir uzkrājusies un pazeminājusi vietējās produkcijas cenas, un tas novedis pie lauksaimnieku protestiem Polijā un Polijas zemkopības ministra atkāpšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits