Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Polijas jaunā valdība gatavojas ieņemt stingrāku pozīciju imigrācijas jautājumā

Pirmdien zvērestu nodeva Polijas jaunā labējā valdība, kas jau ļāvusi noprast, ka ieņems daudz stingrāku nostāju imigrācijas jautājumā, izsakot pat ideju, ka sīriešus varētu sutīt atpakaļ uz viņu dzimteni, lai viņi paši atbrīvotu savu valsti.

Prezidenta pilī notikušās zvēresta došanas ceremonijas laikā kabineta locekļi ievēroja klusuma brīdi, godinot Parīzes teroraktu upuru piemiņu.

Pirms tam jaunās valdības locekļi premjerministres Beātas Šidlo vadībā, pieminot Parīzē noslepkavotos 129 cilvēkus, nolika ziedus un iededza sveces pie Francijas vēstniecības Varšavā.

Konservatīvās partijas Likums un taisnīgums (PiS) veidotajai valdībai pēc uzvaras 25.oktobrī notikušajās vēlēšanās parlamenta apakšpalātā ir absolūtais vairākums. Turklāt arī prezidenta amatu kopš augusta ieņem PiS atbalstītais Andžejs Duda.

Jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā PiS solīja apturēt patvēruma meklētāju uzņemšanu, tā vietā sniedzot finansiālu atbalstu Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu aizsardzībai.

Vienlaikus konservatīvie solīja paaugstināt sociālos pabalstus un aplikt ar jauniem nodokļiem bankas un ārvalstu tirdzniecības ķēdēm piederošos lielveikalus.

Savukārt jaunais Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis svētdien izteica ideju, ka no sīriešiem, kas šobrīd pārpludina Eiropu, varētu izveidot armiju, ko nosūtīt atpakaļ uz Sīriju savas valsts atbrīvošanai.

"Simtiem tūkstošiem sīriešu nesen ieradušies Eiropā. Mēs varam palīdzēt viņiem izveidot armiju," norādīja Vaščikovskis. "Desmitiem tūkstošiem jaunu vīriešu izkāpj no gumijas plostiem ar saviem planšetdatoriem rokās. Tā vietā, lai prasītu pēc dzēriena un pārtikas, viņi vaicā, kur var uzlādēt savus mobilos tālruņus. Viņi ar mūsu palīdzību var doties atbrīvot savu zemi."

Viņš piebilda, ka vajadzētu izvairīties no "mūsu karavīru sūtīšanas cīnīties uz Sīriju, kamēr simtiem tūkstošiem sīriešu dzer kafiju [Berlīnes] Unter den Linden vai citās Eiropas pilsētās".

Tomēr savā pirmajā intervijā pēc stāšanās amatā Šidlo raidorganizācijai Polsat pirmdien uzsvēra, ka Polija pildīs saistības, ko uzņēmās iepriekšējā valdība, piekrītot ES bēgļu pārvietošanas shēmas ietvaros izmitināt vairāk nekā 9000 patvēruma meklētāju.

"Mēs ievērojam savas saistības," norādīja jaunā premjere, tomēr uzsverot, ka "pats svarīgākais ir Polijas un tās pilsoņu drošība".

Tajā pašā laikā topošais ES lietu ministrs Konrāds Šimanskis sestdien paziņoja, ka, ņemot vērā Parīzes teroraktus, Polija vairs nevar uzņemt patvēruma meklētājus saskaņā ar ES plānu.

Vēlāk gan Šimanskis savus izteikumus mīkstināja, norādot, ka Polija patvēruma meklētājus uzņems, "ja saņems drošības garantijas".

Šidlo pirmdien aicināja uzsākt "Eiropas līmenī nopietnas diskusijas" par nekontrolētās imigrācijas krīzes risinājumu.

"Acīmredzami mums jāizveido palīdzības sistēma tiem, kas ir apdraudēti, kuru dzīvība ir apdraudēta, taču mēs nevaram neapdomīgi pieņemt lēmumus, ka ne tikai nerisina problēmu, bet padara problēmu smagāku," intervijā Polsat norādīja jaunā Polijas premjerministre.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits