Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Polijas prezidents Duda neformāli ticies ar Trampu Ņujorkā

Polijas prezidents Andžejs Duda trešdienas vakarā Ņujorkā "privātā vizītē" tikās ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Par gaidāmo neformālo tikšanos Duda trešdien paziņoja Polijas preses pārstāvjiem sava Ņujorkas apmeklējuma laikā.

'"Donalds Tramps mani uzaicināja uz savu privāto dzīvokli, tātad šī ir tīri privāta vizīte," sacīja Polijas prezidents.

Tiesa Ņujorkā pirmdien sāka izskatīt krimināllietu, kurā Tramps apsūdzēts saistībā ar "klusēšanas naudas" maksāšanu pornoaktrisei Stormijai Danielsai. Trešdien bija pārtraukums šīs lietas izskatīšanā.

Duda, kurš ir bijušais nacionākonservatīvās partijas "Likums un Taisnīgums" (PiS) biedrs, nekad nav slēpis, ka apbrīno Trampu. Duda ir arī stingrs Ukrainas atbalstītājs un ir aicinājis ASV sniegt lielāku militāro palīdzību Ukrainai tās cīņā pret Krievijas iebrukumu, tomēr šī finansējuma piešķiršanu kavē Trampa sabiedrotie ASV Kongresā.

Polijas prezidents ir ieradies Ņujorkā uz ANO sanāksmi. Pirms došanās uz turieni no Varšavas viņš jau izteicās, ka gribētu tikties ar Trampu, ja rastos šāda iespēja.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks otrdien paziņoja, ka Polijā visi apzinās to, ka Trampa uzvara ASV prezidenta vēlēšanās novembrī būtu nelabvēlīga Polijas un Eiropas drošībai un NATO nākotnei.

Saskaņā ar Tuska teikto gandrīz katra Trampa runa parāda viņa pretukrainisko un prokrievisko nostāju.

Tusks sacīja, ka gaida no Polijas prezidenta, lai viņš "stingri izvirzītu jautājumu par skaidru nostāšanos Rietumu un Eiropas pusē Ukrainas-Krievijas konfliktā", ja viņš tiktos ar Trampu.

ES un NATO dalībvalsts Polija ir tuva militāra sabiedrotā Ukrainai, kas tiek pakļauta Krievijas uzbrukumam, un ir uzņēmusi gandrīz miljonu bēgļu no Ukrainas. Polija ir Rietumu militārās palīdzības Kijivai centrs.

Kad Duda ieradās uz tikšanos, Tramps viņu uzslavēja, sakot: "Viņš ir paveicis fantastisku darbu un ir mans draugs." 

"Mums ir bijuši četri lieliski gadi kopā. Mēs visu laiku atbalstām Poliju," piebilda Tramps.

Dudas vizīte notika nedēļu pēc Trampa tikšanās ar Lielbritānijas ārlietu ministru Deividu Kemeronu, kurš arī ir nozīmīgs Ukrainas atbalstītājs, eksprezidenta Floridas īpašumā "Mar-a-Lago".

Martā Tramps tikās ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, kurš uztur tuvas attiecības ar Krieviju. Februārī Trampam bija īsa tikšanās ar jauno Argentīnas prezidentu - labējo populistu Havjeru Mileju.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas amatpersonas uzmanīgi cenšas publiski neizteikties par gadījumiem, kad ārvalstu līderi tikušies ar Trampu, kuram ir reālas izredzes uzvarēt prezidenta vēlēšanās novembrī.

Lai gan dažas amatpersonas ir privāti paudušas neapmierinātību par šādiem gadījumiem, tās saprot, ka jebkāda kritika pavērtu iespēju apsūdzēt ASV liekulībā, jo augstas amerikāņu amatpersonas, tostarp valsts sekretārs Entonijs Blinkens, bieži tiekas ar ārvalstu opozicionāriem dažādos forumos ASV un ārvalstīs.   

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits