Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Polijas tiesa paver iespēju rokmūziķa sodīšanai par Bībeles saplēšanu

Polijas Augstākā tiesa pirmdien atzina, ka norma, kas aizliedz aizskart ticīgo reliģiskās jūtas traktējama plašāk, un tādējādi smagā metāla grupas Behemoth līderis Adams Darska, kas savulaik lietā par Bībeles saplēšanu tika attaisnots, iespējams, tiks tomēr atzīts par vainīgu, vēsta Polijas Radio.

Skatot apelācijas sūdzību par 2011.gada spriedumu, tiesa lēmusi, ka persona var būt vainīga reliģisku jūtu aizskaršanā, pat ja nav "tiešā veidā" iecerējusi to darīt. Tas nozīmē, ka Darska lieta par Bībeles eksemplāra saplēšanu uz skatuves tiks atkārtoti skatīta pirmajā instancē.

Pagājušā gada tiesas sēdē Darska advokāts norādīja, ka 2007.gada koncerts esot bijis paredzēts noslēgtai fanu grupai, ko mūziķa rīcība neaizskāra, savukārt spriedumā tā tika atzīta par "māksliniecisku" izpausmi, kas necentās "tiešā veidā" aizskart reliģiskās jūtas. Tomēr Augstākās tiesas pirmdienas spriedumā teikts, ka Darska darbības radījušas tiesiskas sekas, kas nav ierobežotas tikai koncerta norises teritorijā. "Reliģisku jūtu aizskaršanā vainīgs ne vien tas, kurš plāno to darīt, bet arī tas, kurš apzinās, ka viņa rīcība aizskars citus cilvēkus," uzskata tiesa.

2007.gada koncertā Darska klausītājiem paziņoja, ka katoļu baznīca esot "pats slepkavīgākais kults". Pēc tam viņš uz skatuves saplēsa Bībeles eksemplāru, nodēvējot to par "grāmatu, kas pilna ar meliem". Par Darska uzstāšanos tiesā vērsās bijušais deputāts Rišards Novaks, kurš vada nevalstisko Komisiju valsts aizsardzībai pret sektām. Novaks pauda prieku par tiesas lēmumu. "Visām Polijas tiesām sūtīts nepārprotams signāls, ka katram jāuzmanās aizskart citu reliģiskās jūtas," viņš sacīja.

Iznākot no tiesas zāles, Darska paziņoja, ka "jārespektē tiesas lēmums", tomēr savas valsts domāšanas veidu nodēvēja par "nenobriedušu un tādu, kas smacē cilvēkus". Viņš uzskata, ka nonācis tiesā "laba mērķa" vārdā, tas ir, lai cīnītos par "vārda brīvību".

Augstākais soda mērs, ko Polijā var piespriest par reliģisko jūtu aizskaršanu, ir divu gadu cietumsods. Darska lietu no jauna skatīs Gdaņskas apgabaltiesa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits