Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Politologs: ES vēršas pret Poliju, jo tā ir nozīmīga valsts

Eiropas Savienība (ES) vēlas saglabāt kontroli pār dalībvalstu iekšpolitiku un vēršas pret Poliju, jo tās spēks pieaug, uzskata ASV pētnieciski analītiskās organizācijas Stratfor dibinātājs un bijušais vadītājs Džordžs Frīdmans.

Pirmdien publicētajā intervijā konservatīvajam poļu nedēļrakstam Sieci Frīdmans norādījis, ka viena no pazīmēm, kas liecina par varas pieaugumu, ir to spēku pretestību, kuru ietekme sarūk.

Polija kļuvusi par mērķi, jo tā ir nozīmīga valsts, sacījis Frīdmans.

Tādēļ Lielbritānija, kura Briseles iejaukšanās dēļ pamet ES, noslēgusi ar Varšavu divpusēju aizsardzības vienošanos, kam ir liela simboliska nozīme, uzskata Frīdmans.

Viņš piebildis, ka Polija pašreiz ir līdere starp valstīm, kas nepiekrīt Eiropas liberālās elites priekšstatam par to, kādai būtu jāizskatās Eiropas kopienai.

EK 20. decembrī iedarbināja ES līguma septīto pantu, reaģējot uz Polijas realizētajām tiesu sistēmas reformām, kuras, kā apgalvo Brisele un Polijas opozīcija, grauj tiesu varas neatkarību un varas nošķiršanas principus. ES līguma septītais pants nekad iepriekš nav izmantots un teorētiski var novest pie valsts balsstiesību apturēšanas ES ministru padomē.

Frīdmans savukārt sacījis, ka poļi 2015.gadā ievēlēja valdību, ko vada konservatīvā Likums un taisnīgums (PiS), kura tagad dara to, ko apsolījusi. Tikmēr eirokrāti sapņo par vienotu Eiropas identitāti un nesaprot poļus.

Jo lielāks spiediens tiek izdarīts pret poļiem, jo vairāk viņi atceras savas suverenitātes zaudēšanu pagātnē un jo stūrgalvīgāki kļūst, norādījis Frīdmans, piebilstot, ka Vācija ir pēdējā valsts, kurai vajadzētu mācīt citus par cilvēktiesībām.

Top komentāri

reptilis
r
Pilnīga taisnība!
īblim reptīlijai
ī
Un nevis tāpēc, ka Polijā nostiprinās autoritārisms? Kārtējais aklais, kurlais un stulbais pseidoeksperts? Pēc cezūras domām aizliegts viedoklis!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits