Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris
"Jūs vēlējāties izmainīt konstitūciju? Ardievu," vēsta uzraksts uz plakāta

Populisti Itālijā raujas nomainīt Renci

Eiropas politiskā vide ar dažādām emocijām reaģējusi uz Itālijas premjerministra Mateo Renci lēmumu atkāpties pēc tam, kad pārliecinošs vairākums itāļu svētdien notikušajā referendumā noraidīja viņa piedāvātās konstitucionālās reformas. Politiskā krīze Itāliju piemeklējusi brīdī, kad valsts banku sistēmai jāpārvar nopietnas problēmas. Tomēr Eiropas Savienības (ES) amatpersonas noraida iespēju, ka Itālijā notiekošais varētu izraisīt jaunu krīzi eirozonā.

Gandrīz 60% referendumā piedalījušos bija pret centriski kreisā Renci plāniem nostiprināt centrālo valdību un vājināt parlamenta augšpalātu – Senātu. Viņš uzsvēra, ka tas veicinātu politisko stabilitāti Itālijā, kur kopš 1945. gada nomainījies jau vairāk nekā 60 valdību. Turpretī ierosinājuma oponenti, kādi bija arī Renci vadītajā centriski kreisajā Demokrātiskajā partijā (DP), uzstāja, ka reformas piešķirtu pārāk lielu varu premjeram.

Tomēr liela daļa no aptuveni 33 miljoniem balsstiesīgo, kas piedalījās referendumā, patiesībā devās pie vēlēšanu urnām nevis tāpēc, lai izteiktu savu viedokli par konstitucionālajām reformām, bet lai parādītu "sarkano kartīti" Renci. Viņš pirms nepilniem trim gadiem nāca pie varas, solot reformēt Itālijas politisko sistēmu un ekonomiku, tomēr viņa centieni nebija nesuši augļus.

Sabiedrības neapmierinātību izmantojuši populisti, kas pirms referenduma lika lietā visdažādākos līdzekļus, tajā skaitā dezinformāciju, lai pārliecinātu itāļus balsot pret Renci ierosinājumiem. Bijušais komiķis Bepe Grilo, kurš vada opozīcijā esošo Piecu zvaigžņu kustību (M5S), uzskata, ka svētdienas balsojumā "uzvarēja demokrātija", un aicināja nedēļas laikā izsludināt parlamenta ārkārtas vēlēšanas. 

M5S pirmdien paziņoja, ka ir gatava uzņemties nākamās valdības vadīšanu. Partija, kas vēlas sarīkot referendumu par Itālijas izstāšanos no eirozonas, pašlaik ir populārākais politiskais spēks valstī. 

Analītiķi gan šaubās, ka Itālijas prezidents Serdžo Matarella izšķirsies par parlamenta atlaišanu un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu. Visdrīzāk viņš premjera amatam izvirzīs kādu M. Renci vadītās DP politiķi, kura vadītais ministru kabinets strādātu līdz 2018. gada sākumā plānotajām regulārajām parlamenta vēlēšanām. Kā ticamākais Renci pēctecis nosaukts pašreizējais finanšu ministrs Pjērs Karlo Padoans. 

Visu rakstu lasiet otrdienas, 6.decembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kijiva: Krievi sāk izjust "šāviņu badu"

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģener...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits