Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rinkēvičs: Somijas pievienošanās NATO stiprinās reģionālo drošību

Somijas pievienošanās NATO stiprinās reģionālo drošību, pārliecināts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Reaģējot uz Turcijas parlamenta ratificēto Somijas uzņemšanu NATO, Rinkēvičs mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēra, ka visas NATO dalībvalstis ir ratificējušas Somijas pievienošanos aliansei. "Latvija sirsnīgi sveic mūsu somu draugus un sabiedrotos aliansē!" pauda ministrs.

Rinkēvičs pauda pārliecību, ka Somija kā NATO dalībvalsts stiprinās alianses un reģionālo drošību. Ministrs arī akcentēja, ka cer arī uz iespējami drīzu Zviedrijas sveikšanu ar iestāšanos NATO.

Tikmēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsver, ka ar Somijas iestāšanos NATO alisane kļūs vēl spēcīgāka. "Somijas iestāšanās NATO ratifikācijas procesa noslēgšanās ir ļoti gaidīts solis vēl augstākam drošības un aizsardzības līmenim Ziemeļatlantijas reģionā," norāda premjers.

Kā ziņots, Turcijas parlaments ceturtdien ratificēja Somijas pieteikumu par dalību NATO, likvidējot pēdējo šķērsli šīs Ziemeļvalsts uzņemšanai Ziemeļatlantijas militārajā aliansē.

Visi 276 klātesošie parlamenta deputāti nobalsoja par Somijas pieteikumu trīs dienas pēc tam, kad par to bija nobalsojis Ungārijas parlaments.

"Es apsveicu šo balsojumu (..) kas pabeidz Somijas uzņemšanas ratifikāciju. Tā padarīs visu NATO saimi stiprāku un drošāku," tviterī paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Somijas pieteikumu tagad ir ratificējušas visas dalībvalstis un mēs pievienosimies NATO. Paldies visām valstīm par jūsu atbalstu. Mēs kā sabiedrotie sniegsim un saņemsim drošību. Mēs aizsargāsim viens otru. Somija tagad un nākotnē atbalsta Zviedriju un tās pieteikumu," tvītoja Somijas premjerministre Sanna Marina.

Somija un Zviedrija, satrauktas par Krievijas pilna apjoma iebrukumu Ukrainā, pērn atteicās no desmitiem gadu ievērotās neitralitātes politikas un iesniedza NATO pieteikumu par uzņemšanu aliansē.

Zviedrijas pieteikumu vēl nav apstiprinājušas tikai divas NATO valstis - Ungārija un Turcija. Tās arī bija pēdējās divas valstis, kas apstiprināja Somijas pieteikumu.

Turcijas valdība apsūdz Zviedriju pārmērīgā iecietībā pret grupējumiem, kurus Turcija uzskata par teroristu organizācijām un drošības draudiem, tostarp kurdu kaujinieku grupējumiem un cilvēkiem, kas saistīti ar 2016.gada apvērsuma mēģinājumu Turcijā.

Turcija pēdējā laikā arī paudusi sašutumu par vairākām demonstrācijām Zviedrijā, tostarp pretislāma aktīvista sarīkotu Korāna dedzināšanu pie Turcijas vēstniecības.

Ungārijas valdība apgalvo, ka daži Zviedrijas politiķi ir nākuši klajā ar izsmejošiem paziņojumiem par Ungārijas demokrātijas stāvokli un spēlējuši aktīvu lomu, panākot, lai tiktu iesaldēti Eiropas Savienības (ES) līdzekļi Ungārijai miljardiem eiro apmērā par likuma varas un demokrātijas pārkāpumiem.

Turcijas amatpersonas ir paziņojušas, ka Somija atšķirībā no Zviedrijas ir izpildījusi savas saistības saskaņā ar pērn parakstītu memorandu, kurā abas valstis solīja ņemt vērā Turcijas bažas par drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits