Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Sarkozī uzsver draudzību ar Obamu

Tiekoties ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī, ASV prezidenta amata kandidāts Baraks Obama piektdienas pēcpusdienā atgādināja, ka arī viņa ievēlēšanas gadījumā ASV galvenās prioritātes būs valsts drošība, cīņa pret terorismu un ekonomika. Abu politiķu draudzīgajā sarunā tieši šīm tēmām tika pievērsta lielākā uzmanība.

Lai gan sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka Francijā atbalsts B.Obamam ir vēl lielāks nekā Vācijā, Parīzē viņš pavadīja tikai dažas stundas. Atšķirībā no Berlīnes Francijas galvaspilsētā viņš publiskas runas vietā iztika ar preses konferenci pirms došanās uz Londonu. "Viņš zina, ka pārliecīga popularitāte mūsu valstī kaitētu viņa izredzēm iegūt centriski noskaņoto amerikāņu balsis," piektdien rakstīja vietējā avīze Le Figaro. Prezidents N.Sarkozī laikrakstam tomēr nekavējās uzsvērt savu draudzību ar ASV senatoru. "Atšķirībā no maniem diplomātiskajiem padomniekiem, es ne uz brīdi neticēju Hilerijas Klintones uzvarai. Viņš ir mans draugs. Es šeit esmu vienīgais, kurš viņu pazīst," laikrakstam apgalvoja prezidents, atsaucoties uz abu politiķu tikšanos 2006.gadā ASV Kongresā. Vietējie politikas analītiķi gan uzsver, ka Francijas līderis B.Obamas vizīti drīzāk uztver par iespēju uzlabot zūdošo popularitāti, jo vietējie iedzīvotāji B.Obamas ierašanos uztvēra ar sajūsmu.

"Viņš ir jauns, viņš nenāk no elites. Viņš mainīs ASV politiku un ASV tēlu pasaulē," AP sacīja Parīzes Obamas komitejas vadītājs Samuels Solvī. "Cilvēki vēlas par Amerikas pārstāvi redzēt cilvēku, kuru viņi var apbrīnot un censties līdzināties," atzina Le Monde žurnāliste Korīna Lenē. "Tagad mēs redzam, ka Obama ASV varēja studēt Hārvardā. Tātad sapnim var ticēt."

B.Obamas konkurents cīņā par prezidenta amatu Džons Makeins piektdien kritizēja viņa "pāragro uzvaras apli", vēsta CNN. "Kamēr Baraks Obama Berlīnes sirdī sevi pasludināja par "pasaules pilsoni", Džons Makeins turpināja runāt ar Amerikas pilsoņiem, kuri izšķirs šīs vēlēšanas. Džons Makeins ir veltījis savu dzīvi, lai kalpotu Amerikai, stiprinātu un aizsargātu to. Baraks Obama veltīja vienu vakaru, lai runātu par to," žurnālistiem sacīja Dž.Makeina kampaņas pārstāvis Takers Baunds.

Dž.Makeins Francijā viesojās martā. N.Sarkozī viņu uzņēma daudz vēsāk, atvadoties jau pēc 45 minūtēm un liekot viņam vienatnē atbildēt uz žurnālistu jautājumiem. Pēc piektdienas sarunas B.Obama un N.Sarkozī uz paaugstinājuma stājās kopā. "Sarkozī prezidentūras centrā ir Francijas un ASV divpusējās attiecības un NATO, un senators Obama ar prieku apspriedīs šos nozīmīgos jautājumus," vēl pirms abu politiķu sarunas žurnālistiem paziņoja B.Obamas pārstāve nacionālās drošības jautājumos Vendija Morigi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits