Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Slimā hakera Makkinona dēļ Lielbritānija pārskatīs vienošanos par noziedznieku ekstradīciju uz ASV

Lielbritānijas parlamenta Apakšnams pārskatīs valdības parakstītās vienošanās par noziednieku paātrinātu ekstradīciju uz ASV, vēsta laikraksts The Daily Telegraph.

Kā uzsver izdevums, balsošanas, kurai jānotiek 5. decembrī, rezultāti nebūs obligāti ministru kabinetam, tomēr tie var būtiski ietekmēt premjerministra lēmumu par hakera Harija Makkinona (Gary Mckinnon) izdošanu ASV. Jāatgādina, ka šobrīd 45 gadus vecajam H. Makkinonam ir diagnosticēts Aspergera sindroms (autisma paveids), sakarā ar ko viņa advokāti pieprasa atcelt lēmuma par izdošanu ASV.

Harijs Makkinons tika apcietināts 2005. gada jūnijā savā dzīvoklī Londonā. Vēlāk viņš atzinās, ka laikā no 2001. līdz 2002. gadam uzlauzis 97 datorus, tajā skaitā ASV aizsardzības un kosmiskā resoru. Jāpiebilst, ka H. Makkinons izmantoja interneta pieslēgumu ar modēmu un viņa rīcībā bija tika novecojuša modeļa lēndarbīgs dators. Neraugoties uz to, viņa aktivitātes tiek dēvētas par vienu no lielākajiem kiberielaušanās gadījumiem Pentagona vēsturē.

Hakeris apgalvo, ka viņa darbībām nav bijis ļaunprātīgs raksturs, jo Pentagona un NASA datoros viņš meklējis pierādījumus NLO eksistencei. 2006. gadā britu tiesa nolēma ekstraditēt Makkinnonu uz ASV, kur viņam apsūdzoša slēdziena gadījumā draud līdz sešdesmit gadiem cietumā. Kopš tā laika hakera advokāti vairākkārt mēģinājuši pārsūdzēt šo lēmumu, tomēr apelācijas vienmēr tikušas noraidītas. Pēdējo reizi šī lieta tika skatīta 2009. gada novembra beigās, kad britu valdība apstiprināja lēmumu izdot H. Makkinonu amerikāņu varas iestādēm.

Britu amatpersonas uzskata, ka H. Makkinona ekstradīcija nav pretrunā ar starptautisko likumdošanu cilvēktiesību jomā. Vienlaikus tiek uzsvērts, ka lēmums par H. Makkinona izdošanu ticis pieņemts tikai pēc tam, kad ASV piešķīra britu pusei garantijas, ka hakeris, viņa atzīšanas par vainīgu gadījumā tiesā, amerikāņu cietumā tiks nodrošināts ar visu nepieciešamo ārstēšanu.

H. Makkinona lieta arī ieguvusi plašu sabiedrisko rezonansi; daudzas britu un amerikāņu slavenības izteikušās pret slimā hakera izdošanu, aicinot Lielbritānijas varas iestādes atcelt tiesu lēmumus.

The Daily Telegraph tāpat norāda, ka līgums par ekstradīciju nav „samērīgs”, jo kopš 2004. gada Lielbritānija ir izdevusi ASV 123 savus pilsoņus, pie kam atsevišķos gadījumos par pārkāpumiem, kas Lielbritānijā netiek atzīti par noziegumiem, savukārt pretējā virzienā izdoti tikai 54 cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits