Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Ungārijā pieaug naids pret čigānu minoritāti

Noziedzības un bezdarba pieaugums, kā arī vispārējā ekonomikas stāvokļa pasliktināšanās palielina bažas par etniskā konflikta pastiprināšanos Ungārijā, kur pēdējā laikā notikuši vairāki uzbrukumi čigānu (romu) minoritātei. Šonedēļ pēdējā gaitā tika izvadīts 27 gadus vecs čigānu vīrietis un viņa piecus gadus vecais dēls, kurus pagājušonedēļ kādā Ungārijas ciemā nošāva nezināmi noziedznieki. Slepkavība notika, kad čigānu ģimene bēga no degošās mājas. Pēdējā gada laikā notikuši vismaz 16 uzbrukumi čigānu mājām, vēsta laikraksts The Budapest Times.
Ekonomikas krīzes laikā čigāni kļuvuši par grēkāžiem

Čigānu noziedzība

Pēc analītiķu domām, viens no etniskā konflikta pastiprināšanās cēloņiem ir ungāru dusmas par ekonomikas lejupslīdi. Šo noskaņojumu izmanto galēji labējās partijas, kas visās nelaimēs vaino "čigānu noziedzniekus". "Līdz ar ekonomikas lejupslīdi sākusies tradicionālā grēkāžu meklēšana. Tā kā Ungārijā nav imigrantu, par vajāšanas mērķi kļuvuši čigāni," laikrakstam Financial Times stāsta noziedzības pētnieks Pēters Haks.

Sociologi spriež, ka daudzi ungāri patiešām uzskata visus čigānus par noziedzniekiem. Naidu pret čigāniem pastiprina atsevišķi noziegumi, kuros iesaistītas čigānu bandas. Piemēram, februāra sākumā kādā Ungārijas rietumu pilsētas naktsklubā izcēlās konflikts starp čigāniem un vairākiem handbola spēlētājiem. Konflikta laikā čigāni nodūra Rumānijas hanbola izlases spēlētāju Marianu Kosmu. Šis noziegums izraisīja sašutuma vētru Ungārijā. M.Kosmas piemiņas ceremonijas laikā tika izkliegti dažādi pret čigāniem vērsti saukļi, piemēram, "Nāvi čigāniem!".

Eļļu ugunī pielēja Ungārijas trešās lielākās pilsētas Miškolcas policijas priekšnieks Alberts Pāstors, kurš paziņoja, ka pēdējo divu mēnešu laikā visas laupīšanas pilsētā esot pastrādājuši čigāni. Viņš pauda viedokli, ka ungāriem un čigāniem vienkārši nav lemts dzīvot kopā.

Bezdarba sekas

Budapeštas Sociālo, reģionālo un etnisko konfliktu izpētes centra direktors Jānošs Ladāņi uzsver, ka ungāriem un čigāniem jāmācās pārvarēt savstarpējās nesaskaņas. "Tā ir bumba ar laika degli. Es ceru, ka pēdējo nedēļu satraucošie notikumi pamudinās saprātīgo vairākumu un politisko eliti skaidri saprast: mēs nevaram virzīties pa līdzšinējo ceļu. Tas ir strupceļš, kas var novest pie Balkānu scenārija," ziņu aģentūrai Bloomberg stāsta J.Ladāņi.

Ungārijā dzīvo ap 650 000 čigānu, kas jau sen žēlojas par diskrimināciju. Bezdarba līmenis čigānu vidū daudzviet sasniedz 70%, un krīzes laikā viņiem būs vēl grūtāk atrast darbu. "Es un mans vīrs gribam strādāt. Taču, kad ierodamies uz darba interviju, mēs netiekam pieņemti, jo esam čigāni. Kā gan mūs var vainot par to, ka iztiekam no pabalstiem?" aģentūrai AFP vaicā piecu bērnu māte Andrea.

Top komentāri

kotkot
k
..varbūt vajadzētu saņemties visiem pasaules politiķiem un izveidot čigānu valsti....nu, analogs kā Izraēla.....un visus čigānus nosūtīt uz turieni...lielākā šīs tautas problēma - negrib integrēties tai sabiedrībā ,kur dzīvo....nu, tad lai ir pašiem sava valsts un dara ko grib...
sergis
s
ienīstu
Fricis
F
Čigāns un darbs ir nesavienojami jēdzieni.Cilvēki kas domā savādāk nav čigānu redzējuši.Domāju ,ka jāļauj čigāniem dzīvot kā viņi grib.Ja arī viņi kādu apkrāpj kas tur liels ja esi muļķis lai krāpj.Čigāns zog lai zog ja tikvien nozagtu ko čigāns nozog Latvija plauktu.Lai dzīvo čigāni kā vcisa savaļas dzīvībiņa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits