Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ungārijas ebreji aicina aizliegt Horti vārda piešķiršanu ielām

Ungārijas lielākā ebreju organizācija trešdien aicināja aizliegt valstī no 1920. līdz 1944.gadam valdījušā Mikloša Horti vārda piešķiršanu ielām un citām sabiedriskajām vietām.

Ungārijas Ebreju kopienu federācija ar šo aicinājumu nākusi klajā dienu pēc tam, kad Horti vārds piešķirts vienai no Kunheģešas mazpilsētas ielām. Horti ir "tieši atbildīgs par vairāku simtu tūkstošu Ungārijas ebreju nogalināšanu un iznīcināšanu", teikts federācijas paziņojumā.

Pērn valdība pieņēma likumu, ka, sākot ar 1.janvāri, publiskas vietas nedrīkst tikt nosauktas ar diktatūrām saistītu vēsturisku personu vārdos. Tomēr šis likums neattiecas uz Horti, kurš netiek uzskatīts par diktatoru.

Horti - Austoungārijas karaflotes admirālis un vēlākais Ungārijas Karalistes reģents - cita starpā pieņēma ebrejiem naidīgus likumus, iesaistīja Ungāriju smagajā aliansē ar Hitleru un bija pie varas laikā, kad sākās ebreju deportācijas uz nāves nometnēm.

Tomēr daudzi Horti uzskata par varoni, ņemot vērā viņa lomu Ungārijā pēc 1919.gada komunistu revolūcijas un smagā 1920.gada Trianonas miera līguma, kurā Ungārija zaudēja divas trešdaļas savas teritorijas.

Ungārijā no 1948. līdz 1989.gadam valdījušais komunistu režīms Horti uzskatīja par fašistu, tomēr galēji labējie grupējumi un sabiedriskie darbinieki panākuši zināmu Horti vēsturisko reabilitāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits